Charm Chameleon Chatterbox

Backup Blog

10 Comments »

  1. artikel ni buat I rasa mcm nak hantar baby SN gi skolah cina je nanti since ada byk kebaikannya kan?

    Comment by yatie chomeyl | July 17, 2009 | Reply

  2. Depends jugak but one thing yg I tahu, sekolah Cina banyak sangat homework…ada pros & cons..i pun tgh pening persekolahan anak i camner with the recent perubahan & so unreliable sistem pendidikan Malaysia, that's why i resort to homeschool….still undecided for Hanafi when he would be on the right age for primary.

    Comment by Hanz | July 17, 2009 | Reply

  3. ha, puas hati dah baca habis …yati, i pun plan nak htr Q sekolah cina, satu sebab dekat gilos ngan umah .baling batu kalau kuat sket pecahlah tingkap dia ..ahahaaha… jimat kos lah kan ..skang semua mahal..lucky me sebab sekolah dekat ..but me too kena blajar mandarin , takut kesian Q nanti dia sengsorang cakap takder sapa paham .. ehehhe.. but i percaya baby senang dibentuk…bila petang, maybe leh htr sekolah agama pulak ..:) then panggil ustaz ajat ngaji waktu malam, Q boleh join i ngan my hubby ..eve skang pun dia dengar jer we all ngaji depan cikgu ..ehehhe

    Comment by Watie Aziz | July 17, 2009 | Reply

  4. Wah Watie..baguslah sekolah dekat..ha, kena amik Mandarin cepat2, i pun teringin nak amik tapi tah bilalah..dulu2 memang bercita-cita nak hantar hanafi sekolah cina tapi sejak baca nuku Learning Beyond Schooling by Chong Wai Leng, i dah x boleh nak decide lagi…

    Comment by Hanz | July 17, 2009 | Reply

  5. thanks for sharing. I baru nak start membaca ni.. hehe

    Comment by azzamoro | July 17, 2009 | Reply

  6. memang pening la.. nak hantar sekolah pun pening.. tapi what choice to we have..nak hantar private .. mahal lagik.. jauh lagik..nak homeschool.. tak boleh nak buat sepenuhnya, satu lagi boleh ker ajar??nak hantar sekolah cina, dari aspek pemakanan kat sekolah, percampuran plak.. By the way, sekarang nie sekolah kat selangor dah boleh belajar bahasa cina tapi optional… tapi belum enroll lagi kat anak ku..

    Comment by nadnye | July 17, 2009 | Reply

  7. Azza, sila2..Nadnye, samalah pening ni..skarang nak kena decide & check-out options

    Comment by Hanz | July 17, 2009 | Reply

  8. salam semua,to me tak ada salahnya sekolah gomen. & gomen is even better than private skul.masa result SPM, mana student pvt skul yang muncul? kalo international skul maybe la takde, mayeb derang ikut kurikulum negara lain tp pvt skul mostly ikut kurikulum peperiksaan negara kita.my SIL ada ramai kawan2 from private skul. masa tahun dia, the best student was dapat 6A out of 10 while budak skul gomen berbelas2 A or at least straight As berlambak2. & bab sosial toksah cakapla kalo dah pvt ni.. mcm2..sistem pendidikan negara kita nak lahirkan generasi yg well-rounded, maybe la tak semua jadi. mmg pon.. ramai yg rosak. sbb tu (to me) pentingnya kita pilih neighborhood yg bagus2, sbb nak masuk sekolah skg tengok address rumah, kalo duk dlm komuniti yg hampeh, sah2 la kene bersekolah dalam komuniti tu.& kalau kita rasa A tak penting, nak masuk U & dapat skolarship, derang tengok A jugak. except kalu nak bayar sendiri or hantar overseas biaya sendiri tu takpe la kot.masalahnya, bukan kat sistem pendidikan, tapi the whole sistem of life. imegin bagi golongan berpendapatan rendah, maybe both parents kene kerja & keje part time lagi. balik rumah badan penat, tak sempat tengok2 anak, tanye pasal anak2 etc. bila cikgu hntr surat ckp anak ada masalah kat skolah, diamuknya cikgu tu pulak, maybe sbb tension anaknya dikata mcm tu padahal kat umah tgk anaknya baik je (cemana tak baik dah tengok anak time dia tido je).i tengok sorang mamat kat area umah i, pagi jual paper, tgh hari keje restoran, malam jadi jaga. jadi terfikir, bila masa dia rehat? bila masa dia bersama family? kalo tak kerja lebih maybe family tak cukup duit, anak2 tak bole sekolah.tapi adat dunia mmg macam tu kan. selagi keseluruhan sistem kita masih begini…

    Comment by Mommy Lyna | July 17, 2009 | Reply

  9. Hi salam kenal semua,… memang tidak berkedip mata membaca kedua-kedua rencana ini..saya sejak dulu lagi memang nak hantar anak I g sekolah cina…I suka sangat kalau dengar parent yang nak hantar anak diorang sekolah cina, huhuhu sebab saya tak dapat sekolah cina huhuhu…jeles ngan 2 orang makcik I yang nenek I hantar ke sekolah cina…but sometimes kita berfikir mesti kesian anak kita kalau g sekolah cina kan?? yelah kita as a parents pun tak tahu cakap cina(mandarin) tapi lebih-lebih lak nak hantar anak g sekolah cina…but from my experience lah kan, my untie yang g sekolah cina pun takda masalah untuk fasih berbahasa mandarin macam budak2 cina lain..sungguh kagum yer..even my grandma pun tak tolong pun masa dia buat homework (homework mandarin lah)…siap boleh ajar I lagik…tapi kalau dah tua ni nak belajar mandarin kalau tak praktis memang lama-lama akan lupa yer…dulu masa I kat UPM, bahasa mandarin dapat A yer sebab I amik komunikasi so kena amik bahasa asing, sekarang kalau suruh cakap..hampeh..tension kalau jumpa orang2 cina kat luar sana yang cakap cina kat I,I tak paham pun huhuhu (sebab muka kita memang macam cina yer, tak tipu!!) Tapi dah lali kalau orang kata wah bukan cina ar..sekarang lama-lama tak praktis kita akan lupa yelah dah tua nak belajar bila dah cakap balik akan rasa kekok, so memang I setuju mengenai early education yelah even my untie tak praktis cakap mandarin dirumah,kalau suruh cakap mandarin memang fasih yer..even I kat tempat kerja pun di kelilingi oleh offimate2 melayu yang memang fasih berbahasa mandarin yer…tapi bukan belajar sekarang tau…memang pure sekolah cina…so dari segi gaji pun diaorang diberi extra elaun untuk berbahasa mandarin(company telco)ramai officemate melayu saya, bukan nyer semua dari bandar pun…ada gak sekolah kg jer..so jangan risau kalau anak tidak boleh bawa…yelah kalau niat kita baik mesti akan di permudahkan urusan…betul tak??note: sekarang ni pun kalau borak ngan abah pasal sekolah mesti tanya??"kenapa dulu abah tak hantar adik g sekolah cina"??mana abah tahu adik minat nak g sekolah cina(huhuhu)…"lagipun rumah kita dekat ngan sekolah melayu jew…Habis atuk tu boleh jer hantar maksu ngan makcik g sekolah cina walaupun sekolah cina tu jauh?? (huhuhu kesian bapak kita kena soal camtu..dia dah hantar g sekolah pun dah Alhamdullilah..banyak komplain lak hahaha (siap ada drama lagi)…

    Comment by me n de alisha | July 18, 2009 | Reply

  10. i setuju ngan Mommy Lyna, kita kena carik kejiranan yg baik dan bagus2 ..insya allah kualitinya pun bagus…tapi kalau private tu mmg tak mampu lah .. gilos mahal .. kat setia ecopark , ada tnby school, tuh kira yg paling dekat ngan umah i utk private school, yuran dia??? utk tadika jer .. setahun 10K…hehehe,.

    Comment by Watie Aziz | July 19, 2009 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: