Charm Chameleon Chatterbox

Backup Blog

Sumbangsaran itu bagus!

Sumbangsaran? Apa tu?

Takyah buka Kamus Dewan..dalam bahasa omputihnyer..Brainstorming!

Brainstorming atau sumbangsaran kalau kena pada caranya sangat bermanfaat pada kita. Kita boleh buat untuk diri sendiri atau masa berbincang.

Seingat me, masa kat sekolah, kat IPT even bila dah bekerja ada masa dan ketika, ada seseorang yang akan galakkan kita untuk buat sumbangsaran ni. Betul tak? Anda sendiri pun pasti ada pengalaman bab-bab sumbangsaran ni..apa kata kita berkongsi tentang pengalaman anda buat sumbangsaran atau Brainstorming?

As for me, me dah amalkan buat Brainstorming untuk diri sendiri khusus untuk blog. Tak dinafikan, ada masa dan ketikanya, kita akan dapat writer’s block atau maksudnya, buntu idea menulis. Jadi, ada blogger dengan rajinnya nak atasi masalah ni, masuk macam-macam contest. Hadiah, mutu persembahan penyertaan tu belakang kira. Janji blog ber-update! Betul tak?

Hehehe, me pun buat camtu jugak..tapi tak selalulah..sebab selalu kalau me masuk contest, me suka peram-peram dulu. But, tak disangkal, entry contest pun boleh jadi menarik untuk orang nak membaca or maybe orang nak intai-intai camner kita buat entry contest kot-kot boleh tiru-tiru sikit idea tu, kan? Kan?

Itu satu cara. Hari ni, MommyLyna ada berkongsi camna cara cetuskan idea nak tulis blog in case dah kebuntuan idea. Boleh tengok SINI.

Me pula guna buka nota ni…ha macam gambar kat bawah ni…

Masa lunch me bawak, sambil2 tunggu makanan sampai, me pun merenung jauh…

Ada masa bila dah takder kerja kat opis ni, me pun mulalah conteng-conteng saja sambil-sambil bloghopping tu…pembacaan dari blog orang lain pun boleh cetuskan idea juga. Asalkan kita tak cuba buat musuh dengan hentam blog orang tu..ish, ish..kalau tak suka blog tu, jangan masuk jer.Hati tak sakit, musuh pun tak dapat.

Masa tengok tv kadang-kadang, me letak tepi buku tu & bila idea mari, me just jot down.

Ada masa dan ketika idea mari tak tentu masa dan tempat, so cepat-cepat me jot down dalam buku tu sebelum idea itu hilang.

Rasanya kalau jadi seorang penulis sepenuh masa pun buat macam ni. Brainstorming banyak-banyak.


Bukan ker J.K. Rowling, pencipta Harry Potter tulis-tulis idea dia atas serviette masa dia jadi waitress dulu-dulu…??? ;D

Advertisements

December 30, 2009 - Posted by | Adore BLOGGING, Hanz on Random Matters, Hanz's Tips

26 Comments »

  1. eliss plak malam tu masa tengah masak mesti pk, nak tulis apa esok hari..hehehe

    Comment by e.l.i.s.s.m.i.e | December 30, 2009 | Reply

  2. Hehehhe samala.. saya pun ada gak note book kecik tls je apa-apa yg dirsakan nak tulis. Nanti rujuk je.. Senang sikit.. πŸ™‚

    Comment by Sharini aka Ummi Khayra | December 30, 2009 | Reply

  3. hahah tulis blog pun kene sumbangsaran ek. i selalu tengah drive kuar idea. so sampai je umah or ofc terus buat draft ekekeke

    Comment by Elyn | December 30, 2009 | Reply

  4. huhuhuhu..tahu kepentingannya tapi jarang2 practise… 😦

    Comment by anamarza | December 30, 2009 | Reply

  5. i slalu dpt idea nk tulis, tp sbb x bwk kertas & tak jot down, teru slupa bila dah duk depan lappy. should do something like this also lorr…hehe

    Comment by yatie chomeyl | December 30, 2009 | Reply

  6. wah..hanz boleh jadik writer ni. kat mane2 pun menulis..

    Comment by azzamoro | December 30, 2009 | Reply

  7. saya mencatat di henpon saya ehh sumbangsaran tu rupanya brainstormingbaru I tau!

    Comment by Fid | December 30, 2009 | Reply

  8. πŸ™‚ hehe.. betul2.. kekdg idea dtg tak kire masa kan.. tp farah xdela mcm hanz, mmg hebat siap tulis dlm notebook lg.. bakal penulis ni nnti..ps: tp skrg idea byk tak dpt nak update..! keje ofis tak habis2.. haish..

    Comment by 5577 | December 30, 2009 | Reply

  9. Elis, boleh gelarkan diri The Thinking Chef. Wink!

    Comment by Hanz | December 30, 2009 | Reply

  10. Ummikhayra, ada member sekapal! yeah! :>

    Comment by Hanz | December 30, 2009 | Reply

  11. Elyn, berhati-hati di jalanraya..sumbangsaran masa drive boleh, janji jadi pemandu berhemah..yeah!

    Comment by Hanz | December 30, 2009 | Reply

  12. Anamarza, melatih diri jadi blogger tegar gitewz…:>

    Comment by Hanz | December 30, 2009 | Reply

  13. Yatie, but as alwiz, I do enjoy your posting..apa2 jer, ader2 jer..wink!

    Comment by Hanz | December 30, 2009 | Reply

  14. Azza…sebab dah nekad ari2 mesti update blog except weekend for the time being…agak2 at least 250 posting setahun, boleh achieve tak tahun depan?

    Comment by Hanz | December 30, 2009 | Reply

  15. Fid, henpon canggih..buatlah maner yang terbaik..Fid kan blogger tegar…

    Comment by Hanz | December 30, 2009 | Reply

  16. Farah 5577, amin atas doa Farah tu…Kekangan masa & priorities kan kadang2 menyukarkan..faham2.. :>

    Comment by Hanz | December 30, 2009 | Reply

  17. Hanz, please join us if you have the time.Pukul 5 petang besok 31/12/2009.Venue? Tanya Soho Mama/ Sherry and take my number sekali yer..THANKS!

    Comment by mamasita | December 30, 2009 | Reply

  18. Me kan … masa blogwalking, kalau dapat idea, me terus type dan save entri tu dulu, wat draft. Kadang2 tulis tajuk jer … update bila ada masa.

    Comment by lili11 | December 30, 2009 | Reply

  19. Eh Hanz memang writer pun..she can write about a lot of things :)And she can draw too..woot! woot!I mcm tu jugak..sebab tu la dari dulu I am never good with these PDAs, hp pun tak dipergunakan sepenuhnya. I still have to write appointments, to-do, ideas etc in a notebook. Rupa macam belacan sikit lah lama2 kihkihkih..Hanz, Datin Mamasita dah tulis tu haa *wink*

    Comment by SOHO Mama | December 30, 2009 | Reply

  20. Ha,..kaedah yg sangat bagus kak…saya selalu takde idea nak tulis ape..

    Comment by unlisted_one | December 30, 2009 | Reply

  21. Datin Mama, insya-Allah…me akan menyusul with my boys! :>..luckily today half-day…. :>

    Comment by Hanz | December 31, 2009 | Reply

  22. Kak Lili, bagus jugak tu..terus type & save…dah banyak save time!

    Comment by Hanz | December 31, 2009 | Reply

  23. Millie…guess, kita *ehem* orang lama ni still suka cara lama..buku nota, heheh….Yup, c u this evening! :>

    Comment by Hanz | December 31, 2009 | Reply

  24. Nia…cara orang lama…hehehe

    Comment by Hanz | December 31, 2009 | Reply

  25. wahaha…u r right. very much inspired by JK rowling ay?as for me, i always have the ideas jotted down in my hp.

    Comment by isabelle | December 31, 2009 | Reply

  26. Good for u Isabelle! That's what technology are for. :>

    Comment by Hanz | December 31, 2009 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: