Charm Chameleon Chatterbox

Backup Blog

Saya tak pernah sekolah tadika (Bahagian 2)

Mari sambung celoteh pasal tadika, homeschooling dan segala…

Kalau tak silap me, first time terjumpa terms homeschooling ni sekitar tahun 2004, baru jadi Mama…terjumpa website Family Place (www.familyplace.com) yang diasaskan oleh pasangan KV Soon & Chong Wai Leng. Pasangan ni ajar tiga orang anak, bekerja sendiri dari rumah dan antara pelopor homeschooling kat Malaysia ni. Sebabkan me masih lagi bekerja sepenuh masa masa tu, rasa tak mungkin boleh buat homeschooling ni. Tapi me tetap selidik dari semasa ke semasa pasal homeschooling ni. Ikutkan negara luar dah terlalu biasa dengan konsep homeschooling tapi di Malaysia agak banyak yang perlu dibaiki.

Nak tahu lebih lanjut pasal homeschooling di Malaysia ni, boleh baca karya Chong Wai Leng ni. Me sangat-sangat mengesyorkan buku ni pada yang berminat pasal homeschooling, bersesuaian dengan situasi pendidikan di Malaysia.

Tak lama tu, terlintas di hati nak mendalami pendidikan awal kanak-kanak sebab terlebih rajin dok surf website sana sini, baca majalah parenting, beli buku parenting, so why not teruskan dengan lebih spesifik? Search sana sini, terjumpalah kursus diploma yang part-time dari Universiti Malaya. Setahun setengah, kelas pun hari Sabtu jer, the whole day & habis selidik dapat tahu, kursus ni banyak hands-on. Selepas dah timbang-tara segala yang berkaitan, diteruskanlah niat tu, jadilah me pelajar ‘tua’ pendidikan awal kanak-kanak. Nak jadikan cerita lagi kena VSS pulak kat company lama dulu, jadi bolehlah me concentrate ngan study walau part-time. Dah alang-alang menyeluk pekasam, sempatlah 8 bulan, tanam anggur, me pun terus daftar kat SSM for my enterprise ,The Honeybunch Enterprise, jual VCD Kanak-kanak. My servis special tau sebab me review each VCD yang me jual. Honesty is the best policy. Diikutkan my boys banyak koleksi VCD hasil bisnes dulu dan VCD adalah antara tool yang penting me guna untuk ajar anak-anak. Trust me. It works & it fast!

Tak lama tu me pun apply kerja jadi guru tadika. Naklah aplikasikan apa yang me dah belajar,kan? Malam-malam jadi Cikgu Tuisyen ajar Matematik sampai tahap Darjah Enam jer. Happy jugak mengajar ni sebab mengajar peringkat tadika memerlukan kelainan dan Cikgu Tuisyen pulak nak bagi motivasi. Hari-hari kena ada approach yang berbeza-beza dan yang me suka part nak buat alatan pembelajaran. Masa nilah boleh tunjuk skill kreativiti. Seronok tau. Ralit bila mengadap peralatan lukisan.

Nai ikutkan lama tak lama me dalam bidang pendidikan sampai ke tahap jadi Pengetua Tadika. Tapi, me hanya boleh merancang. Me terpaksa akur dengan takdir bila me disahkan hamil buat kali kedua, sakit macam-macam, me quit dari bekerja. Sekali lagi jadi penganggur. Masa nilah me concentrate ajar Hanafi daily..betul-betul buat homeschooling. Masa jadi guru tu, homeschooling buat jugak cuma tak fully. Me memang take note perkembangan each of my boys. Ilmu yang ada hasil dari belajar dan pencarian, me cuba sebaik mungkin untuk diaplikasikan to my two boys.

Me ni macam CHAMELEON, bidang pendidikan pun boleh, bidang bisnes management pun boleh.Memang rezeki kami, bila me start balik kerja 9 to 5, me jumpa employer yang baik hati. Dapat keizinan bawa anak ke opis ni bukan senang nak dapat kat mana-mana, kan? Cuma Hanafi yang me bawa ke opis. Last year, hanya 2 kali seminggu tapi this year dah everyday. Sebabnya sebelah pagi, Hanafi akan attend kelas agama (TAFA), 9 sampai 11. Masa tengah hari, me gunakan ajar dia membaca dan menulis. Petang-petang, buat masa ni dua kali seminggu Hanafi attend kelas e-Nopi Matematik, biasanya sebelum dan selepas kelas, bila Hanafi dah bangun dari nap-time, me sambung ajar dia. Hanafi lebih banyak buat latihan yang me dah allocate untuk dia hari-hari. Tapi opis ni nak pindah soon. Tak tahulah sama ada boleh teruskan bawa Hanafi ke opis ke tidak. Me berdoa dipermudahkan segala urusan…

Bertugas di opis sekarang, internet adalah kawan baik yang paling akrab. Tak boleh bayangkan internet takde dalam hidup. Huissh! Haru! Selain kewujudan Chatterbox ni, dapat ramai kawan, jumpa pulak mereka yang betul-betul buat homeschool. Mamafiza, pengasas Malaysia Homeschool Unite (http://littlekittle.com/forum/) dan owner blog Littlekittle (http://littlekittle.com/blog/) yang famous tu, Coachsha, Sandra Rocco, Elaine, Joan Darcy dan ramai lagi pun buat homeschooling jugak.

Tambah bersemangat selepas attend Homeschool Chatter Moment anjuran Mamafiza dan Blogger VIP yang hadir, Red Mummy. Boleh tengok cerita penuh kat sini. => Homeschool Chatter Moment.

Masih banyak yang me perlu perbaiki bab-bab homeschool ni & me masih timba ilmu dari mereka yang lebih berpengalaman. Ilmu kena sentiasa ditimba. Sesunguhnya, my boys pun akan ikut dan sedang mengikut jejak langkah me yang tak pernah tadika seumur hidup. Me yakin homeschool is the best for them. Me akan perjuangkan homeschool ni sampai tahap yang me mampu.

HOMESCHOOL BEST!!


Advertisements

January 29, 2010 Posted by | Adore HOMESCHOOLING, Hanz on Random Matters, Lifestyle on Parenting | 13 Comments

It’s proven Baby Signing does speeds up child’s vocabulary

When I said,”Go read book,” to my Baby Hambali, immediately he would signing ‘book’ and trotted to the bookshelves and picked one of his favourite book and started reading.

When I want to distract him from continuing making a mess over my makeup , I would suggested to him,”Watch VCD ya?” and he will stopped messing around, signing ‘video’ (VCD) back to me & straight away plopped on the sofa while I switch on the DVD player.

And everytime when he wants something especially ‘Nenen’ (milk), eat and sleep, he will signed to me especially or to his Papa. Things are quite different with his elder brother, Hanafi as when Hanafi was about the same age like Hambali now, we never knew the existence of any Baby Sign.

Hanafi was a bit delayed in communicating although we are amazed with his high attention span and quick minds especially absorption of anything his mind wants to adopt. Differ with Hambali whom very expressive and with the tools which is Baby Sign, it does make a big difference. The key point is you have to be persistence and believe till one day, you are soon to yield it’s great result. This is what happening to us.

I still referred to that book and that Signing VCD that I bought is always shown to Baby Hambali. He seems glued to it and day by day, he adds more signing. The most recent one is ‘Video’ (VCD) totalling 21 Signing so far.

You probably thinking Signing is only for the deaf or only for those having speech delayance, but that is a misconception people seems to be having. You probably thinking why my family love signing so much and keen to let people know about it. Just saying we are living proof that signing speeds up our lil toddler’s vocabulary, would that convincing enough?. It close the gap of communication blunder as we know the interpretation of our child’s needs and we can pass the message to him smoothly as well. Do take note though, we are not only signing. Everytime we sign we speak the word simultaneously. That explains nowadays, sometimes, without signing, I just say the word and Baby Hambali will respond by signing the exact word that I just spoke.

Take the expert word if you still unconvinced. According to the research, babies who sign are less frustrated, have closer bonds with their parents, develop larger vocabularies, become better readers and outsmart babies who don’t sign. Mothers, especially, have a sixth sense (don’t you agree?) when it comes to interpreting their baby’s cries and body language. But a signing baby can share more specific information about what he wants or needs. Simply put, baby sign language is a way to communicate with your baby before your baby can speak by teaching him a few basic gestures or signs. It’s a way to bridge the gap between his gurgling stages to the time when he actually talk.

Another misconception people seems to be having, signing baby will delayed his speech. But, seriously, we are not having that issue. In fact, Baby Hambali seems eager to talk too.Research has shown that while babies lack the fine motor skills to speak, they do have the ability to understand and use language as early as six to seven months, provided they are given the right tools and guidance. While speech can only be acquire, averagely by research findings between 18 months to two years plus, a child ability to manipulate objects with his hands is rapidly increasing. So, why wait for your baby to speak his first words? Your child may ready to communicate now!

Can all babies do Signing?

As you know, gesturing is a natural tendency for a baby. It’s something that he’ll do even if you follow through any specific signing programme. Babies are mimics. They take their lead from the people who surround them. They learn to speak by listening to you. And they’ll learn signing by watching you.

So whether or not a baby will sign has little to do with the baby. All babies can learn to sign. How fast they’ll learn and how many signs they’ll make are the things in question. Each baby’s capabilities and milestones differs likewise their fine motor skills. So the degree of signing success a baby achieves is in direct proportion to the level of dedication and enthusiasm of his parents.


January 29, 2010 Posted by | Adore BABY SIGN, Adore NATURAL PARENTING | 14 Comments