Charm Chameleon Chatterbox

Backup Blog

Kenapa buat giveaway atau contest camni?

Kenapa bila buat blog contest atau giveaway, suka-suki minta peserta follow dan add blog dalam blog roll?

Kenapa buat contest tak nak beritahu hadiah yang bakal dimenangi dan lebih suka buat lawak slapstik kata hadiah misteri…bukan ker dah namanya pertandingan, mestilah orang nak masuk sebab nak hadiah? Percuma pulak tu kan? Kan? Kalau hadiah sampingan macam early bird ker, saguhati ker dikatakan misteri boleh diterima lagi tapi kalau utama atau langsung tak nak beritahu hadiah, camna tu?

Kenapa suka-suki ubah syarat contest last-minute?

Kenapa tarikh tamat contest atau giveaway, suka-suki dipendekkan dan ditamatkan secara tiba-tiba? Kalau tarikh dilanjutkan tak mengapa tapi kalau di pendekkan, kempunan orang yang nak masuk tapi tak sempat..kesian…

Kenapa lambat sangat nak umumkan pemenang contest atau giveaway sampai peserta pun dah lupa pasal giveaway tu? Seminggu dua tu, kebanyakan peserta boleh terima tapi kalau dua bulan, tiga bulan, apa cerita?

Kenapa bagi hadiah contest benda yang kita dah tak nak? Kira second-hand dan terbuang? Ikhlas ker tak ikhlas buat contest dan giveaway tu? Sekiranya barang tu masih elok dan masih boleh dipakai, tak mengapalah lagi tapi kalau barang tu nilainya selayak campak ke dalam tong sampah, sampai hati nak bagi itu kat orang?

Kenapa ambil sikap ringan dan rasa tak bersalah bila melewat-lewatkan penghantaran hadiah peserta?

Apa tujuan awak buat contest atau giveaway tu sebenarnya?!

Hanz : “Luahan rasa dari seorang peserta contest dan giveaway yang lepas-lepas dan sedang menganjurkan giveaway untuk kali ke-3. Peringatan untuk diri sendiri juga!

Advertisements

February 11, 2010 - Posted by | Hanz in Contest, Hanz on Random Matters

39 Comments »

  1. hanz,hadiah belum dpt.. heheh.. kakyong lah tu yg belum antor hadiah hanz.. tp sabor yer, sbb sedang stitch something utk hambali.. u suppose dpt kopiah & onedrop perfume.. tp kopiah yg mcm pija sponsor tu kakyong tak jumpa.. & bila lama tak online mulalah lupa.. tunggu yer, nanti dah siap & diframe, kakyong poslajukan..

    Comment by kakyong | February 11, 2010 | Reply

  2. kakyong..x yah susah2lah sampai knitting2..x suka susah2kan orang….

    Comment by Hanz | February 11, 2010 | Reply

  3. saba kak.. =}

    Comment by Farra Dhelina | February 11, 2010 | Reply

  4. alamak hanz..luahan perasaan betul2 nih.. setakat link ke blog owner for me still okay tp kalau kena link merata alam, definitely not kind of contest i want to joinme suka join contest yg xmemerlukan masa yg lama tuk settle kan..all the best with this new giveaway ya!!

    Comment by Rozy | February 11, 2010 | Reply

  5. hehe… saya pun suka suki je buat giveaway! ahahah… saja. sometimes bila rasa macam dah blog dah hambar, buat contest! gitu lah saya.. 🙂

    Comment by Zuhaini | February 11, 2010 | Reply

  6. Farra, sebab sabarlah tak jeran2 masuk contest lagi & buat giveaway lagi..tapi lately ni lebih banyak tapis which one yg nak join..wink!

    Comment by Hanz | February 11, 2010 | Reply

  7. Rozy, u x kisah aa tepek sponsor2 banner tu kan? kena kasi credit sama diaoranglah after all hadiah pun dari diaorang.. :>ntahlah rozy, lately ni macam tertanya-tanya apa function follower tu sebenarnya..blogroll tu pulak, as for myself, kalu i list, i make sure at least peep ja..bukan abis contest terus lupa..kalu online store atau blogshop, takper lagi for me to follow atau add dlm blogroll sebab boleh dapat updates produk dia kan?

    Comment by Hanz | February 11, 2010 | Reply

  8. samalah tujuan Zu ngan Hanz…bila dah kurang meriah & ada reason lain jugak, buat giveaway..lagipun bila kasi hadiah kat orang rasa happy jer..macam kita terima hadiah pun rasa happy, kan?

    Comment by Hanz | February 11, 2010 | Reply

  9. Hanz nak tambah lagi satu,Kenapa suka suki bagi task yang susah-susah bagai, tepek sana-tepek sini, kasi gambar bla..bla..bla..pastu pilih pemenang guna random.org. Penat giler. Malas nak masuk camtu..hahahaha..Dah umum pemenang inform la gak dekat pemenang tu kata menang. Kadang2 orang lupa check. Pastu hadiah tak dapat claim la….Hadiah memang kena bagitau. Kalau tak best malas nak masuk gak. Kalau best, hari ni jugak saya masuk :Pp/s ini adalah luahan hati orang yang suka masuk contest…hehehehe

    Comment by Aishah Megahasz | February 11, 2010 | Reply

  10. amboi banyaknye kenape…hmm yang suka2 ubah syarat contest tu memang hampess.

    Comment by Farah | February 11, 2010 | Reply

  11. hanz,bukan knitting, cross-titch jer..x susah nyer cuma nak juggle time dgn anak2 jer.. harap hanz dpt sabor yer.. :)lagipun it's my appreciation for what you hv given me b4.. ingat kan.. it's really benefited anak2.. sampai hari ni still dok pasang Cd tu.. peace no war.. 😉

    Comment by kakyong | February 11, 2010 | Reply

  12. Aishah..mereka yg rajin masuk kontes seperti anda pasti fahami perasaanku ini..ekekeekekek…a-ah..random.org untuk kontest senang & by luck, kan? kalu orang masuk penuh effort, alih2 tak dinilai pun oleh ehem..'juri bertauliah' tapi nama Mr Random jugak naik..ekekeke

    Comment by Hanz | February 11, 2010 | Reply

  13. Farah…pernah merasa contest ubah syarat last minute tu..dahlah menagih vote orang, alih2 dia kena hack, kita jadi mangsa, hampeszz..!

    Comment by Hanz | February 11, 2010 | Reply

  14. Kakyong, sebab sabor ler me kawan ngan kakyong lagi..takder war2 lah, tak pernah isytihar pun lah.. :>

    Comment by Hanz | February 11, 2010 | Reply

  15. hehe i dh lame tak joint contest apa2 hanz.. so maleh nk jawab kenapa u tu ekekek jgn marah!!

    Comment by Elyn | February 11, 2010 | Reply

  16. Ya, saya setuju. Lately byk sgt org buat giveaway n contest… Saya pun baru lps umumkan pemenang giveaway n dlm proses nak hantar hadiah (selagi tak setel, mmg rasa cam berhutang n tak senang hati).Mcm saya, dah cakap awal2 (pilih secara random).. hadiah pun dah mention awal2 n takde nak tukar2 syarat nyer.. huhu.. Suh add dlm bloglist diorg tu utk senang diorg jugak tgk apa2 update dari kite…p/s: Sebab penah masuk giveaway/ contest org la ada pengalaman 'rasa' mcmana bila kita pulak anjur contest/ giveaway nih… Mmg, nak anjur senang (mean tak payah mana) tapi tang nak menilai n nak bg keputusan tu la yg payah (nak bg fair to all) n nak setelkan hadiah pun blh jadi payah gak… Harap semua penganjur takde suka-suki 'mainkan perasaan' org yg masuk contest ni… Cuba duk tempat org yg masuk contest tu.

    Comment by kaklong nuzula | February 11, 2010 | Reply

  17. Tifa pun rasa…kalau jadi follower pastu dah tak jengok blog diorang,apa gunanya kan? Confusenya.

    Comment by tifa | February 11, 2010 | Reply

  18. oh, saya nak tambah. saya letak syarat suntuk mereka jadi follower sebabnya, saya nak kalau saya update entry saya, mereka boleh jenguk blog My-ALia.com itu. Sebab, kalau depends 100% on bloglst sometimes dia tak accurate sangat.. dan lambat update.tapi saya pun pernah merasa, habis je contest, orang pun discontinue dari follow blog My-Alia. Yang itu terpulang la. sebab dah habis pertandingan, kan..? :)Ye, saya akan ambil pemenang pakai Random.org sebab saya nak mudah. Kalau jenis yang kena submit gambar dll, yang itu kena ada juri la kan..? baru fair.. :)ok la, sekian dulu dari saya.*ala, kalau susah2 sangat, banyak sangat soalan, toksah join contest! banyak tanya lak.. ahaha :)Just my opinion..

    Comment by Zuhaini | February 11, 2010 | Reply

  19. wah..banyaknye kenapa sampai kene bertape nak baca semua kenapa tu..Bagi saya, contest memang la hak penganjur tapi penganjur kene juga appreciate peserta. Semua jana traffic pada ur site and of coz menang kalah tak jadi hal, cume amalkan those yang Hanz highlight supaya peserta rasa senang hati walaupun kalah..Tak de la asyik tertunggu2 dan mungkin terlepas tau result sbb tunggu lama sangat tanpa diinform tarikh yang tetap untuk result..Just my humble 2sen..

    Comment by dbalkis | February 11, 2010 | Reply

  20. Luahan orang yang selalu menang contest..:PHmm dah lama tak join contest, kenapa yea.. jawapannya sebab dah terlalu banyak contest dan kene pick mana yang berkenaan dan senang saje sekarang nie.Yang susah2 mmg tak sempat nak join.memang betul, orang join contest kan nak hadiah, so kene lah ikhlas nak bagi hadiah tapi Alhamdulilah setakat join contest nie hadiah semua sampai walaupun lambat..pss: baru berangan2 nak buat giveaway tapi belum fikir lagi bila dan apa dia.

    Comment by nadnye | February 11, 2010 | Reply

  21. Saya tak kisah jadi followerSaya tak kisah add dalam bloglistSaya tak kisah nak tepek banner kat blogSaya tak kisah nak war-warkan contest tuYang saya kisah:-Contest/giveaway dah la susah benar, syarat susah, pemenang pilih pakai random.orgrandom.org ni untuk contest/giveaway yang senang je.Contest yang susah-susah macam hantar gambar tu kena ada jurila baru adil..huhuhu..

    Comment by Aishah Megahasz | February 11, 2010 | Reply

  22. hohoho…kak hanz dah sound..erm..lately sy pun dah jarang join contest,tp kalo dah mula,banyak2 plak..hahadlm planning nk buat giveaway n guna random.org gak sbb this one mmg betul2 cincai..senang la..coz sy baru bukak a new blogshop .jemput datang yeeee…….Mudah,Mampu,Cantik!!!

    Comment by ♥ Ummi Hanie ♥ | February 11, 2010 | Reply

  23. Elyn…takper..tak marah pun..

    Comment by Hanz | February 11, 2010 | Reply

  24. Kaklong Nuzula..betul3x! Setuju belaka…wink!

    Comment by Hanz | February 11, 2010 | Reply

  25. Jangankan Tifa, me pun masih tertanya-tanya, function follower..meh kita google sama2 cari jawapan nak? ekekkeekk…

    Comment by Hanz | February 11, 2010 | Reply

  26. A-ah Zu ni, banyak tanya lak kan? eih..saper yang banyak tanya ni? dah konpius-lah…Ntahlah Zu, lately ni ada kontroversi sikit hasil dari blogwalking, ramai dah protes bab2 minta follow sebabkan contest atau giveaway ni..hemmm…

    Comment by Hanz | February 11, 2010 | Reply

  27. Dbalkis, hehehe…peringatan untuk me juga sebenarnya..me pun pernah kasi inform hadiah misteri tu tapi untuk kategori sampinganlah, pastu bila fiki2 balik2, ish tak baiklah misteri2 ni…maybe penganjur buat antara perkara2 'kenapa' tu secara x sengaja sebab trend, hasil blogwalking, gamaknya?

    Comment by Hanz | February 11, 2010 | Reply

  28. Nad, mana pulak banyak menang contest ni? Biasa2 jer…Itulah..kena memilih nak masuk contest mana sekarang ni sebabkan kengkangan masa pun iyer jugak..Nad, buatlah giveaway! :>

    Comment by Hanz | February 11, 2010 | Reply

  29. Hanie, biz baru lagi? Maju sungguh! All the best. Itu menjawab soalan kenapa buat kontest sebab melancarkan kedai baru, kan? baguslah tu, senang2 punyer contest, guna random.org jer tak pun buat cara dolu2, guna kertas undi. Wink!

    Comment by Hanz | February 11, 2010 | Reply

  30. tu yg mls nk join contest2 ni dh..hehehe..

    Comment by lin muhamad | February 11, 2010 | Reply

  31. yerp.. i pernah buat entry pasal ni dulu tentang jenis org yg buat contest ni. syarat2 adelah macam ntah hape2. for me, yg random tu adelah yang paling tak adil sekali (ni utk contest yang dah suruh contestant buat entry hebat2..pastu pilih secara random), pastu ntah betul ker ntah tak..penat je org buat entry

    Comment by azzamoro | February 11, 2010 | Reply

  32. Lin..current giveaway jangan x join..nanti melepas peluang nak menang hadiah besh2!..

    Comment by Hanz | February 11, 2010 | Reply

  33. Azza, a-ah..teringat entry u yang 'panas' itu dulu…hehehe…

    Comment by Hanz | February 11, 2010 | Reply

  34. ha..ha… mrh ke hanz…. saya pun pernah terkena, brg yg dijanjikan tak sampai, katanya dah pos tapi tak kunjung tiba. nak buat camner… tapi pd sayalah, w/pun mende tu free tapi penganjur @ blogger kenalah respons @ explain secara profesional bila brg tak sampai ke apa… sbb kita kan dah mng & dah tlg promote pun (msk kat blog list), blog dia kan….kan… (ntah apelah aku merapu ptg hr ni)…

    Comment by nelcyndana | February 11, 2010 | Reply

  35. Nelcy..x marah..geram jer…ekekekek…tau takper..wink!

    Comment by Hanz | February 11, 2010 | Reply

  36. bayangkan hati orang yang tak penah mcm saya..huhuh..heheheh…tak kisah la..dah nama pun kontest.tapi kalau complicated, malas jugak nak masuk..pastu kalau kena tagih vote tu.mls la..sb tu dah lama tak masuk kontest..

    Comment by Dayah | February 11, 2010 | Reply

  37. yana pun tgh buat giveaway skrg ni.. pendapat yana.. disebabkan giveaway yana mendapat sponsor jadi tugas yana kenalah pastikan pelanggan tetap iaitu menjadi follower sponsor dan add link sponsor tsbut utk memudahkan dia memasarkan product terbaru..kita buat kebajikan skit la..sambil buat giveaway sambil promot bizz sponsor tu..after abis giveaway tak kisah la contestant dah tak nak jadi follower sponsor tadi boleh aja quit.. mmg ini hak dan terpulang masing2 yang add tadi..dan bagi yana lg.. add banner dkt sidebar tu perlu jugak utk sebarkan contest yang tgh berlansung.. kdg yana masuk contest pun tgk senarai sidebar blog org senang skit link terus dgn contest tu..termasuk jugak dgn add link dkt bloglist.. kdg2 kita nak buat pengumuman apa2 ttg contest.. jadi.. peserta sng dpt informasi..tapi yana pun tak suka letakkan syarat jadi folower utk blog kita sendiri..rasa pelik plak paksa org suruh baca apa kita update ja.. tapi org ttp add jugak nak buat camno.. untung yana..sponsor kali ni senang bangat kerjasama dgn dia tu..jadi yana pun tak berkira tolong bizz dia suruh org jadi folower dia..hihiyana pun masuk contest/giveaway yg mudah2 ja.. yang kena undi tu fedup jgk la.. dah la kita tak ramai kawan.. jadi kurang la undi..

    Comment by ¥ α Ŋ α Đ z µ £ | February 11, 2010 | Reply

  38. Dayah, do masuk giveaway Hanz kali ni…nanti melepas hadiah2 menarik tau..

    Comment by Hanz | February 12, 2010 | Reply

  39. Yana, betul..kalau kita disponsor, seeloknya antara syarat minta peserta masukkan sponsor badge atau link macam Hanz buat sekarang ni..Giveaway Hanz sekarang ni banyak sponsor, minta jadi follower berat pula rasanya, well at least dalam posting ada dah ok rasanya… :>Banner contest pun perlu ada kat sidebar peserta, itu cara nak promote contest kita kan? :>

    Comment by Hanz | February 12, 2010 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: