Charm Chameleon Chatterbox

Backup Blog

Alasan biasa kenapa orang tak nak ber-cloth diaper


Sebelum nak senarai alasan ni, nak beritahu ini this chat dari pandangan peribadi from me, pengakuan yang me terima dan juga perkongsian pengalaman kengkawan cloth-diaper mama yang lain.

Antara sebab orang tak nak ber-cloth diaper ialah…

* Lecehlah nak basuh-basuh, kalau najis lagilah, mana larat nak menyental. Mesti ada stain tertinggal kat cloth diaper tu, kan?

* Mahallah cloth diaper ni..sekeping berpuluh ringgit, anak kita pakai *pempers pun sehari 6-7 keping, mana mampu nak beli cloth diaper banyak-banyak?

* Cloth diaper ni takkan bocor ker? Anak saya kencing banyak!

* Iyer ker boleh jimat? Kalau asyik nak membasuh jer, banyak pakai air dengan sabun, elektrik lagi, boleh melambung bil-bil tu semua.

* Mana satu jenis yang sesuai untuk anak saya? Banyak sangat sampai pening nak pilihlah. Kang kalau dah beli, tak sesuai pulak, rugi jer saya.

* Anak saya kulit bermasalah. Dia sesuai pakai brand * tut-tut* jer. Kang tukar pakai kain, lembab-lembab kencing, bermasalahlah kulit dia.

* Taska / Nurseri / Penjaga anak saya mana nak terima kalau saya suruh mereka pakai cloth diaper ni? Lecehlah dioarang nak uruskan, dengan baunya, basah dengan bocor, nak simpan lagi..issshh..lecehlah!

* Nak berjalan-jalan anak pakai cloth diaper? Ish, susahlah! Pakai *pempers kan senang, kotor buang ajer! Nak bawak banyak-banyak lepas tu nak bawa balik..susah nak uruskan.

* Ala…pakai *pempers kan senang, dengan anak pun nak kedekut ker…macam zaman dulu-dululah pakai kain lampin lagi..kita dah moden, guna jelah yang boleh terus buang!

Amacam? Macam pernah dengar ker ayat-ayat tu? Secara telusnya, me pun tak terkecuali masa sebelum berhijrah ke cloth diaper ni. Alasan daripada me ialah part nak basuh dan part nak beli. Tapi itu semua dah tak jadi hal. Alah bisa tegal biasa. Masa mula-mula dulu nak ber-cloth diaper, hubs tanya me, “Awak larat ker nak basuh banyak-banyak?” Itu dulu, dan sampai sekarang hubs tak pernah melipat cloth diaper lepas angkat dari jemuran. Hubs cuma tukang masukkan dalam mesin basuh, kalau bukan me buatlah dan tukarkan lampin. Tapi, kalau nak tahu, sekarang ni bila me nak beli cloth diaper kena tanya hubs dulu. Bukan sebab wang ringgit yang difikirkan tapi design! Kang kalau corak atau warna tak berkenan, banyaklah ngomelan yang tak sedap didengar dari dia. Hehehe…see? Dia pun dah ‘involve’ dalam dunia cloth diaper ni dan dia pun suka tengok bam bam anak bongsu dia funky-licious! ekekekek..

So, kalau alasan-alasan macam yang kat atas tu antara penyebab anda tak nak ber-cloth diaper, mari chit-chat ngan me dan mari me tukar pandangan anda yer. Rasa nak bangga sikit, boleh tak? Okay, just nak beritahu, ada kengkawan telah pun bertukar ke cloth diaper setelah sekian lama baca my sharing on cloth diaper kat chatterbox ni. Malah ada yang dah jadi penjual cloth diaper pun. So…kalau anda nak tahu lebih lanjut, marilah hadirkan diri pada hari Ahad ni bersamaan 8 Ogos di Wisma Bling Lustre pukul 4 petang.

Ini ada sedikit peek on my preparation side….



Semua tu sebahagian daripada cloth diaper yang anda boleh lihat, malah pegang nanti yand didatangi daripada pelbagai rupa, dibuat daripada pelbagai fabrik dan fungsinya berbeza-beza. Telah dipinjamkan oleh seorang kawan yang sangat arif pasal cloth diaper. Itu baru sedikit, belum campur collection from yours truly. Nak cerita pasal apa? Setakat one-size cloth diaper tu dah common, kan? Apa kata kita kenal pula apa itu Fitted Diaper, AI2, AIO, Cover, Prefold, Hybrid, Flip Diaper dan kenal pelbagai jenis insert, apa itu soaker, liner, booster dan macam-macam lagi. Peningkah? Once you see it yourself, you won’t anymore.

See you there this Sunday. Anything, check kat stickt post tu ya….

Portrait Sketching, Translation, Storytelling,
Reading Tutorial, Arty-Crafty & Preloved Items
are available at TheHoneybunch Marketplace
Advertisements

August 4, 2010 - Posted by | Adore CLOTH DIAPERING, Hanz in Meet-Gather

20 Comments »

  1. Alasan tu macam biasa jea dengar, terutama bab malas nak basuh CD, takdelah susah sangat pun… Alah tegal biasa kan…

    Comment by nadnye | August 4, 2010 | Reply

  2. alasan yang mls tu alasan aku lah.lagipun, basuh ngan mesin pun mls, inikan tangan.laundry my hubby yang buat.hhahahaha

    Comment by e.l.i.s.s.m.i.e | August 4, 2010 | Reply

  3. hmmm aida ngaku, byk persoalan di minda ni. when inform hubby pasal CD ni, dia terus geleng kepala – susah la, takde masa la, remeh la… hmmm…ahad ni memang nak gi. kalau pagi confirm aida sampai. ptg tu problem skit hi hi hi…

    Comment by adianiez AIDA | August 4, 2010 | Reply

  4. salam,br first time masuk blog u nie..sy skrg gah pregnant anak 1st.so xbeli lg paper.egat nak gak beli cloth diaper nie.tp mahal sgt.then takut xrajin nak basuh jer.then xsure dye leh tahan ke tak.sebab baby mesti nak asyik tukar jer kan..so kena basuh banyak kali.tp org kata pakai cloth diaper nie alam xtercemar..betol x..

    Comment by mama@liyana | August 4, 2010 | Reply

  5. i turut join kelab org malas. basuh baju pun kumpul seminggu sekali.kalo CD, alamatnya dah berlubang kena hurung dek semut la, baru berbasuh.hehehe

    Comment by isabelle | August 4, 2010 | Reply

  6. eiiiii..i nakkkkkk la sgt joinnnn…jelesnyee…ttba trasa tersedak sb trasa terdimention kan dlm kategori yang "kengkawan telah pun bertukar ke cloth diaper setelah sekian lama baca my sharing on cloth diaper kat chatterbox ni. Malah ada yang dah jadi penjual cloth diaper pun " hahah…mmg start from u pun…million thax actually..hihi

    Comment by Lady Qay | August 4, 2010 | Reply

  7. Nadnye : Betul…ramai yang baru convert CD-ing confess kat me takder ler susah mana pun bab2 basuh tu.. 🙂

    Comment by Hanz | August 4, 2010 | Reply

  8. Aida : Exactly on part Hubby kiter!! Diaorang sayang kat kita & tak mau beban kerja kita bertambah walhal..takder ler susah mana..cuba kasi tahu boleh jimat duit dia & kesihatan anak lebih terjamin..maybe itu boleh ubah persepsi kaum Adam ni.. 🙂

    Comment by Hanz | August 4, 2010 | Reply

  9. Eliss, saper kata basuh CD ngan tangan..alamak! Salah info ni..masuk dalam washing machine je lah yang… 🙂

    Comment by Hanz | August 4, 2010 | Reply

  10. Mama liyana…selamat berkenalan…Hehehehe…kalu lagi kerap singgah sini & baca my sharing under topik cloth diapering..u will see banyak misconception tu akan terbongkar kebenarannya…(bunyi macam misteri nusantara pulak!) ekekekekBanyak kebaikan ber-CD sebenarnya yang ramai tak tahu bukan saja alam sekitar, kesihatan dan wang ringgit juga…Ada tips & tricks untuk setiap peringkat umur ber-CD ni…nak tahu..meh datang hari Ahad ni..

    Comment by Hanz | August 4, 2010 | Reply

  11. Belle! Ooopsss..tak dapek nak tolong..ekekeke..anyway, mehlah kita jumpa lagi, sekadar diberi pendedahan tentang CD-ing ni…hehehe… 🙂

    Comment by Hanz | August 4, 2010 | Reply

  12. Hanz,I dah convert ramai sgt moms ke CD..in fact I wat bulk order..so dorang leh beli CD murah than retail price.

    Comment by Rozy | August 4, 2010 | Reply

  13. Qay! Turunlah KL lagi sekali..nak jumpa Qay! Qay pun suker sangat ber-CD, kan? Me pun happy bile perkongsian kat chatterbox ni dapat manfaat…keep up the good work! 🙂

    Comment by Hanz | August 4, 2010 | Reply

  14. Rozy, good work! *clap* *clap*..bagus..me pun aritu buat group buy..ramai happy..we help each other..in fact ada few online store buat sistem layby macam installment..ada juga yang buat sistem kutu..actually nak seribu daya, kan..bila kita betul2 cari, banyak pilihan yang worthy kita akan jumpa…meh turun KL ahad ni..boleh jumpa baby baru Rozy & your whole family… 🙂

    Comment by Hanz | August 4, 2010 | Reply

  15. alasan paling ampeh..malas laaa nak basuh. (tu alasan saya)..hehe..tapi, kalau ada kelapangan, nak jugak dtg ahad ni. boleh enlighten skit..

    Comment by Nia | August 4, 2010 | Reply

  16. hanz, alasan(hehe) sy lak…lebih kpd no 3 tu..dan dah try..memang bocor..tak taulah mana silapnya…nak kata tak snugg, dah fit snuggly..entahlah taksure nape bocor…dah prewash.sy tak geli utk basuh2…bila bocor /tiris tu yg kuciwa sket..sygnye tak dapat sertai talk pasal CD ni..(ada lagi 2-3 CD sy simpan..sume baru pakai sekali…)

    Comment by CatlinaFly | August 4, 2010 | Reply

  17. Teringin nak join. Insya-Allah..Mmg kebanyakannya alasan MALAS.. huhu.. Belum cuba belum tau, sudah cuba baru tau kan??

    Comment by kaklong nuzula | August 4, 2010 | Reply

  18. Nia : Datang tauCat : Hemmm..some 'brands' ada hiccups..email me please, let me investigateK.Long : Mehlah ahad ni… 🙂

    Comment by Hanz | August 5, 2010 | Reply

  19. Hanz, klo nak ikutkan memang leceh dan malas, tapi bila difikirkan balik betapa jimatnya bila pakai CD nih, ku buang jauh² perasaan tu. Setakat ni pakai CD yg brand murah jer. Masih dlm proses nak tambah CD (^_^)Huhuhuhu…this sunday tak dpt dtg lah, ada hal yg tak dpt di elakkan. Rasa rugi plak.

    Comment by fiza | August 5, 2010 | Reply

  20. hi hanz, I just love your writings…anyway i'm 8 mths preggy mom, my first baby..and started collecting CD from 5th mths pregnancy. (beli sikit2 u won't feel it bursting your pocket! 1st baby mmg byk guna $$) i believe in "our baby our effort" thingy..susah2 pun bukan utk org lain..anak sendiri aite? i have my sister (mommy of 5!) who is my mentor on CDing..and practising it when she was FTWM! she save a lot since 2 of her kids is still on CD! and voila..mommy still can spent something nice for herself too!!I would love to join this weekend tapi banyak pulak agenda..sigh..!! teringin nak exchange stories..P/s : mama@liyana..i have the same perception earlier, do lots of reading on CDing..even my hubby, after few demo and show him the cost saving CHART!! one day he come back and bought me 3 pcs of CUTE CD's..

    Comment by Schnookie | August 5, 2010 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: