Charm Chameleon Chatterbox

Backup Blog

What have you accomplished from your blog, Hanz?

An impromptu writing, a blast of idea flows in after settling office issue just few minutes ago. Read on… :)

230 followers, or I fondly refer as Chit-Chatters. Wow! But, I think I only know a quarter of them either by blogwalking or peeping. This needs to be improved! :)

452 postings for the duration of 1 year, 8 months and 22 days. Used to update blog as I feel that I want to but I think since this year, or was it few months last year I promised myself to update daily except weekends.

I started this blog with the standard blogspot template, then thanks to MomBloggersPlanet, with great support from hubs, he did the next template and after I received feedbacks that my blog quite heavy, I go with the simplest & less colours yet the trademark of Hanz @ TheHoneybunch remain. This is what you see now.

I have launched 4 Giveaways so far, 2 of them related each of my boy’s birthday, and the other two related with this blog. The 3rd and just recently over received generous sponsorships and I felt blessed. And the best part is knowing that others enjoyed receiving the gifts as much as I enjoyed giving them

I have made great friends via this blog and went many great events too.I wish I could be more active like attending birthday parties and not frequently fall in sick whenever I want to fullfill the invitation. My health really needs lots of improvements.

For the fun of it and the prizes offered, I had won several blog contests as well.

This blog made me focus in life somehow as the passions motivates me to do more onto others and the best give that I can ever received when anybody either friends or total strangers but silent readers of my blog told me that from my blog, they learnt something or they decided to change something and it is proven that it works well for them. Another friend just shared this in her blog and I am so happy for her. (You know who you are) Wink! :)

What else? Oh, about the monetary side of it. Oh….this really, really needs to improve.

That’s all I can think of. And I am glad to state to others that I am a blogger and I enjoy of being one! ;D

Advertisements

August 19, 2010 Posted by | Adore BLOGGING, Hanz in Celebrations and Gifts, Hanz on Random Matters | 11 Comments

Tips bersopan-santun di alam siber

Tak kira kita guna yang mana satu, emel ker, blog ker, facebook ker..perlulah prihatin tentang tatasusila supaya kita nampak beretika, profesional dan yang paling penting orang tak pandang serong atau anggap kita biadap pula. Berikut tips yang me nak kongsi bersama.

E-MEL :

1. Bezakan penggunaan TO, CC dan BCC. Kalau kita nak hantar email secara rawak / mass mail, jangan letak semua emel address di kolum TO dan CC. Guna bcc tanda kita hormat privasi email empunya diri. Kalau tak, itu sebablah terjadi, spamming, forward mails dan e-mel yang selayaknya masuk trash. Tak semua orang suka email address dia digunakan sewenang-wenangnya. Kalau nak berniaga sekalipun, buatlah dengan cara betul. Si penerima mesti tertanya-tanya, daripada mana orang ni kutip email address aku? Aku kenal dia pun tidak? Oh, annoying sugguh dapat email guna taktik kotor sebegini.

2. Kalau kali pertama hantar email, cuba dapatkan juga nama si penerima even dia guna nama manja sekalipun, kita boleh ‘address’ dia dengan nama tu. Elakkan guna perkataan macam ‘Dear Blogger'(sungguh kurang sopan! me pernah terima emel cenggini) atau langsung tak letak nama. At least, kita cuba dapatkan department / jabatan yang berkenaan atau paling last option, “To Whom It May Concern”

3. Banyak orang lupa fungsi title / subject email. Kadang-kadang content email tak menepati lansung title emel especially emel yang forwarded ni. Kalau nak forward emel berilmu dan berkongsi sekalipun, deletelah dulu, content yang tak berkenaan kalau tak sampai nak scroll penjang-lebar, harunya!

BLOG:

1. SHOUTBOX DALAM BLOG BUKAN KAUNTER PERTANYAAN. Biasanya shoutbox, blogger guna nak tinggal pesanan atau beritahu dia ada menyinggah, bertanya khabar atau ada juga yang guna untuk meniaga. Tapi kena hormatlah empunya blog tu. Kalau dah terang-terang blogger tu dah stated kat situ jangan spam shoutbox dia dengan iklan, janganlah buat. Dan biarlah berikhlas dengan tinggal blog url atau emel.
(Hanz’s : Me tak balas komen lebih-lebih lagi pertanyaan kat shoutbox. Me lebih suka, membalas kunjungan. Apa guna me taip panjang-lebar kat blog tapi sedikit komen pun tak boleh nak tinggal tapi lebih suka treat my shoutbox macam kaunter pertanyaan? Please respect my blog & my shoutbox!)

2. Kalau kita nak follow sesuatu blog tu, amatlah bagus kalau kita introduce diri kita pada tuan punya blog. Jangan dah follow lepas tu unfollow sesuka hati. Dan, janganlah paksa blog yang kita follow tu supaya follow kita balik. Itu hak dia. Takder paksaan.

3. Tak baik kita kutuk blogger di belakang dia. Kita ingat diri kita bagus sangat lepas tu kita kutuk-kutuk dia pada blog lain atau blog kita sendiri. Blog adalah hak peribadi. Tak suka blog tu? Janganlah masuk lagi dah blog dia dan kita tak buat musuh pun.Dan kalau ada tips atau perkongsian yang kita dapat daripada another blogger, quote-lah blog dia. Tak rugi manapun daripada kita menyamar ilmu tu macam kita yang punya.Lambat-laun tembelang akan pecah juga.

FACEBOOK:

1. Kalau nak add friend dalam facebook, sebaik-baiknya tinggalkan mesej kat empunya diri. Dia tak reply message, biarkan ajer. Sekurang-kurangnya kita dah bersopan-santun, beritahu kita kenal dia macam mana. Kadang-kadang member lama macam member sekolah kita tak tinggal mesej pun dan dia pun tak kisah sebab dah sama-sama kenal. Tapi kalau kawan atas kawan, tinggalkanlah pesanan.

2. Jangan sembarangan tag orang kat facebook ni. Ada peniaga buat begini sebab nak promote produk. Sesama kawan boleh lagi tapi kalau kita tak kenal dia pun, pastu kita tag dia, sangatlah annoying di pihak yang menerima tu.

3. Personal foto kat FB ok ker kalau di-tag pada kengkawan? Errr..sangat subjektiflah sebab kerja tag-mengetag ni sebab group photo yang hendak dikongsi. Tapi kalau macam aktiviti kita yang kira private dan personal, untuk tujuan apa kita tag tu? Biasanya kalau kita upload photos kat FB, status akan di-update kan dan kelompok kawan kita akan nampak, kan? Jadi, tak perlu rasanya nak tag-tag ni, unless kta nak berkongsi tip, bukan tujuan nak menunjuk-nunjuk.

Cukuplah 9 Tip jer dan sorry takder tip untuk Twitter sebab me jarang guna Twitter dan selalunya untuk buat pengumuman jer. Actually banyak lagi me nak highlight tapi rasanya apa yang me dah kongsi ni yang paling umum.

Hanz’s : Peringatan untuk diri sendiri juga.

August 17, 2010 Posted by | Adore BLOGGING, Hanz's Tips | 9 Comments

10 Cara nak mengenali Blogger Tegar di Malaysia

Nak jadi Blogger tegar? Cuba ikut tip-tip ni…

Blogger yang tegar selalunya….

1. Hari-hari mesti update blog. At least sekali dan weekend pun tak tinggal. Tapi blogger tegar selalunya sehari update blog dua tiga entri dah jadi kebiasaan dia. Ada jer cerita dia.

2. Jarang sekali tertinggal kamera kat rumah. Kalau takder kamera canggih pun, paling koman, camera phone. Janji sentiasa bersedia untuk ambil apa saja gambar kot-kot boleh jadi bahan cerita nanti nak pos kat blog.

3. Kalau ada gathering sesama blogger, muka dia mesti kita nampaklah. Tak kira apalah. Jemputan besday anak sesama kawan blogger pun dia mesti tunaikan jugak. Ada jer kita tengok posting dia jumpa kawan kat sana, jumpa member kat sinun..macam-macamlah, kan…

4. Cerita hambar yang merepek-repek pun Blogger tegar ni boleh ulas dengan gaya penuh menarik. Daripada orang tak sanggup nak baca pun jadi seronok pulak masa baca posting dier. Gaya penulisan dia memang boleh buat reader blog dia tak lari. Boleh katakan ada jer orang nak masuk dan baca.

5. Dekat blog dia mesti ada sesuatu keunikan yang boleh buat blog dia lain dari lain. Kadang-kadang blog yang simple takder widget2 segala alah hiasan-hiasan pun orang tetap nak masuk blog dia. Cuba kaji antara blogger otai di Malaysia ni..apa yang ada kat blog diaorang sampai orang nak masuk jugak..kaji layout diaorang.

6. Kalau Blogger tegar kena berjauhan dari kediaman sebab tugasan ker, cuti-cuti Malaysia ker, dia seboleh-bolehnyer nak dapatkan jugak akses internet. Tak hidup tanpa internet, tau! Jadi diaorang ni mesti bawa bersama notebook, wirelss, broadband, blackbeerry, tah haper-haper lagi, janji dapat internet.

7. Blogger tegar rajin bagi respon pada aktiviti berkait dengan blog advertiser, contohnyer Nuffnang. Contest ker, promosi ker, orang kata mencuba nasib..sambil menyelam minum air..manalah tahu ada tuah, boleh menang! Sambil-sambil tu dapat tarik perhatian advertiser dan cara buat duit sambil menyambil dan blog sebagai lubuknya ada imbuhannya.

8. Blogger tegar tak lokek ilmu. Memanglah tak semua Blogger dok bagi panduan segala tapi sekurang-kurangnya dia akan berkongsi pengalaman dia dalam sesuatu kemahiran atau pengetahuan dalam blog dia. At least dia cerita pasal percutian dia siap beritahu kat mana tempat tu tempat makan yang best dan gambar jadi bukti, kita yang membaca ni tak terpengaruh ker? Orang putih kata words by referral ni lagi berharga, apatah lagi datang daripada Blogger tegar yang sangat berpengaruh.

9. Blogger tegar rajin promosikan blog dia dalam macam-macam cara. Mula-mula blogwalking tu biasalah.Lepas tu dia masuk geng blogger, sign-up group blogger tertentu ker. Ada jugak yang rajin buat contest atau giveaway atau ada jugak yang buat sessi terjah-menerjah blog orang lain pastu buat ulasan. Wo! Memang berbaloi-baloi kalau buat segala janji rajin demi menaikkan trafik reader.

10. Hemm…apa lagi yer? Ada idea lagi tak?

Segala yang terkandung dan diulas adalah hasil pengamatan me.

Hanz’s : Saja buat angka 10, kasi bunyi lagi sedap..kang kalu 9 macam tak biasa, kan?

Portrait Sketching, Translation, Storytelling,
Reading Tutorial, Arty-Crafty & Preloved Items
are available at TheHoneybunch Marketplace

June 23, 2010 Posted by | Adore BLOGGING, Hanz on Random Matters, Hanz's Tips | 22 Comments

Announcement : New Features in Chatterbox & Next Giveaway Teaser


I’m so excited!
(sticky chat till 19th June)

Having a revamp is worth it and do you good! To my Chit-chatters, silent readers and even new visitors…here are the few things you should take a note on what is the commotion about this whole new look of my Chatterbox.

I always wanted a Menu Bar. Not like the food menu bar type. It’s the menu bar that really systematic whereby readers can search and click straightaway topics that they feel like want to read and better still gather infos. Under the Header of this Chatterbox, there is The Home, TheHoneybunch & so on..and yup, it’s functioning now. Here’s my description :

The Home => Nitty Gritty(About Me), Disclaimer, Copyscape

TheHoneybunch => All about Hanz : Celebrations & Gifts, Contest, Meet-Gather, Advertorial Chat, Random Matters, Hanz’s Boys,(family matters) Collectibles & Hobbies, Products Reviews, Tips, TheHoneybunch Giveaway & TheHoneybunch Marketplace

The Passion => all about my passion sharing and adoration : Breastfeeding, Cloth Diapering, Babywearing, Baby Signing, Homeschooling, Natural Parenting & Blogging

The Lifestyle => specific leading of lifestyle : Arty-Crafty, Beauty & Feminity, Green Living, Money Matters & Parenting

The Notes => based on my learning, research, experience even other people’s sharing too specifically by age-group and activity : Baby, Toddler, Preschooler, Early Childhood Education, Reading & Books

Anyway, if you don’t feel like using the menu bar, straightforward blog topics/labels are available at my sidebar.

Okay? Let’s move on to another.I have a blog badge too. Here it is.

Feel free to exchange blog badge with me ya & do let me know. :-D

And, now I have an advertiser page as well. This one is still very new to me so give me sometime to work on it.
By the way, on the 21st, next Monday, I will announce the next giveaway of mine. So far, the sponsorships I have acquire are the main prize, awesome one you know and another one more sponsor (not one prize but plenty! :D) and me, myself will sponsor too. So you see, 3 different sponsors (and yet aplenty already). I still welcome 2 more sponsorships (girly / lady stuff please) and if anybody feels like sponsoring, please email me at => thehoneybunch@gmail.com. Sponsorship open table (??correct terms??) opens till 20th of June by 12:00pm.

This is your teaser for my next giveaway……


June 19, 2010 Posted by | Adore BLOGGING, Hanz in Celebrations and Gifts, The Honeybunch Giveaway | 11 Comments

You must be wondering…

…..on certain things in this Chatterbox. Perhaps you did wonder…

** Who were the panel of judges of my previous giveaway

Supposedly me & them are going to have get-together and so I can show you but that’s not going to happen so I tell you who they are.

They are Azza, Farah, Lyna & Fid. <= Click these names & you will hop to their blog. :D

** Who did my new super-awesome layout. I tell you now if you still don’t know. Just click blog badge below & hey, I bet you will be tempted to place order from her too! :>

** Why last time I did make an announcement to private my blog. I tell you why with plenty of reasons.

# I’ve been receiving lots of anon comments in this chatterbox. Though I enable comment moderation for certain period, it does get annoying having to endure clogged emails.
# I am in the verge of blog revamp
# I want to TEST who did actually READ my chatterbox
# Small liver.

** How on earth I came out the name of TheHoneybunch & Charm Chameleon Chatterbox. I won’t tell you here. If you still want to know, go visit

Where Moms Unite

and find my own posting thread there. Well, if you do care….

** Why I like CHAMELEON so much?

I tell you why & that would be sooooonnnnn……

Hanz’s : You don’t wonder at all?

Portrait Sketching, Translation, Storytelling,
Reading Tutorial, Arty-Crafty & Preloved Items
are available at TheHoneybunch Marketplace

June 16, 2010 Posted by | Adore BLOGGING, Hanz on Random Matters | 16 Comments

Birthday + Birthday = Blogger’s Meet


Last Saturday & Sunday, fulfilled invitation by Blogger friends…


Attended Mama Tisya@Aimy’s daughter 3rd Birthday party at Alamanda on Saturday…piccas…

Yours truly, MamaTisya(hostess) & e-Car
e-Car, yours truly, suziey & momguess


Sunday, attended Munirah’s Triplets Plus One Birthday Party at TTDI. Surprised to see few familiar faces & not forgotten finally met ones. Layan piccas…

Munirah(hostess), yours truly, farah lildreamz & farah5577


Yours truly & Dr Hanim

Yours truly & Mommy Lyna

Portrait Sketching, Translation, Storytelling,
Reading Tutorial, Arty-Crafty & Preloved Items
are available at TheHoneybunch Marketplace

June 15, 2010 Posted by | Adore BLOGGING, Hanz in Celebrations and Gifts | 12 Comments

Jangan Terghezut Tau!

Salam pagi Isnin!! :>

Those Chit-chatters yang dah visit me today terperanjat tengok Chatterbox bertukar wajah yer..hehehe..Puan Rumah pun terghezut-lah..

Anyway, nak kasi tau, layout baru masih belum siap sepenuhnya so please bear with me ngan few hiccups especially menu-bar kat atas tu masih belum functioning.

Insya-Allah..sempena Box Chatter yang baru ni, me nak buat lagi Giveaway..Tungguuuuuu!!!!

June 7, 2010 Posted by | Adore BLOGGING, Hanz on Random Matters | 20 Comments

Keywords yang femes kat belog saya

Ayat skema sebab hari ni hari Ahad.

Quick updates. Ni pun sebab terghezut sebab earning Nuffnang tiba-tiba mencanak double…kalu idak naik sesen, sesen..kan? hemm….kena buat keywords yang best2lagi baru boleh triple pulak yeah..

To date, ada ler 3 Bufferred earning campaign sedang berjalan kat belog ni..sebelum ni ada 4…tu sebabnyer..terima kasihlah kat otai2 belog yang memberi tunjuk-ajar bab2 cari makan ngan belog..me beransur-ansur praktikkan, ternyata memang berkesan…

Keywords yang orang dok cari lalu terserempak ngan belog saya:
Top 1 : Cardigan
Top 2 : Kempen 3R
Top 3 : Cloth pad Malaysia
Top 4 : Chameleon!
Top 5 : Charm

Oh, ada juga keyword yang tak masuk akal seperti…
norhaslindawati hamzah <= saper minah ni?
mamalisa anugerah-terindah.blogspot.com <= ni pun saper?

okeylah, esok macam biasa back to 9-6..tapi mesti ada yang dah cuti2 mesia, kan?

June 6, 2010 Posted by | Adore BLOGGING, Hanz on Random Matters | 8 Comments

10 Best Thing About Blogging I Discovered

This coming November, marked two solid years of my status as a Blogger. Would I self-professed that I am hard-core Blogger? Nope. I still have long way to go, still learning & still need to patch-up things here and there. Little did I know, maintaining a blog, just one only is not that easy. Definitely thumbs up to those who can man more than one blog and able to keep up with it’s momentum.

I do enjoy my blog despite hiccups along the way like unwanted comments from Annoying Anon & I still received the spamming in my comment box. What the heck! I take it as if my blog is so famous that it did caught the eye of spammers to pay a bit of attention on me.

Here are my Top 10 Reason I personally found why I like to blog :

1. Cracking brain puzzle. Sort of like self-challenge to put up one nice good post daily.

2. Sharing is caring. You think you so smart? After you share your new-found knowledge or your golden-age recipe, another blogger friend came out with much good knowledge or guaranteed-superb dish recipe.

3. Widen your knowledge. Perhaps somehow, you don’t want to sound just like frog under the coconut shell, so you read a lot from Wiki, lend your ears to people’s conversation & whatever means & ways to make yourself knowledgeable.

4. No need Yellow Pages. If you want to find a good masseur, ask around. If you want to purchase something that you are unsure whether it’s worth buying or not, look around for personal blog reviews.

5. Keeping track on yourself. Online diary some more.

6. A place to gossip. Oh, up to this point, I don’t gossip personality or lifestyle of people, at most just make it general views based on my own experience. Not so controversial blogger, am I, I suppose?

7. Learning Curve. People’s experience is greater than textbook’s notes, so do lots of blog-hopping.

8. Stay sane. Got nobody to talk to on your woes? Try share it in your blog and blogger friends will lend sympathetic ears (or maybe sympathetic writings)

9. Who ever thought blog can generate income? A passive income and yet can become active income if you work on your blog harder.

10. Lonely? Hemmm…create a blog and at times virtual friends can be a good friend but as always, do be careful though on sharing your P & C stuff.

How about you? Any other points that differ from mine. Do share! :-)

Portrait Sketching, Translation, Storytelling,
Reading Tutorial, Arty-Crafty & Preloved Items
are available at TheHoneybunch Marketplace

May 19, 2010 Posted by | Adore BLOGGING, Hanz on Random Matters | 12 Comments

En Ben Ashaari has paid a visit! :>

En Ben Ashaari was here! Only realized his visitation late Sunday night, after being offline mode whole Saturday and Sunday.

What he has to say about Hanz & the Chatterbox?

Hop over HIS. This is what HIS REVIEW…….. <= click that big-sized phrase..ekekeke

All in all, I want to say….

Myspace Comments

Hanz’s Note : Must learn tips & tricks how to be FOFULAR so that I can sapu semua blog. Right, En Ben? Wink!

Portrait Sketching, Translation, Storytelling,
Reading Tutorial, Arty-Crafty & Preloved Items
are available at TheHoneybunch Marketplace

April 25, 2010 Posted by | Adore BLOGGING, Hanz in Celebrations and Gifts | 3 Comments