Charm Chameleon Chatterbox

Backup Blog

Sotong predicts World Cup result this year

Hahahaha…who ever thought that all favourite teams bungkus!

I may not be a fanatic football fan, but hey..I am Germany supporter but ah,well, sigh… me frustrated also-lah.

Netherland VS Spain, whose going to be?

Let’s ask SOTONG!
Advertisements

July 8, 2010 Posted by | Hanz on Random Matters | 7 Comments

Bila sistem pendidikan kebangsaan jadi bahan ujikaji

Sedikit masa dahulu kita dikejutkan dengan persoalan wajarkah pendidikan seks dijadikan salah satu silibus di sekolah menengah. Siapa tahu apa kesudahannya?

Kemudian, bermula pula era subjek Matematik dan Sains diajar dalam bahasa Inggeris yang kemudiannya keberkesanannya diragui sama ada matlamat perubahan yang diinginkan kesampaian atau tidak. Apa pula kesudahannya?

Terkini desas-desus UPSR dan PMR mahu dimansuhkan pula. Dan, pendidikan prasekolah pula ingin diperkenalkan dengan lebih awal seawal setahun? Dua tahun? Ini kerana ada persoalan timbul untuk sessi tahun satu dimulakan seawal usia 5 tahun. Jika kedua-dua ini ingin dilaksanakan, pasti ada matlamat yang mahu dipenuhi. Pokoknya sekarang, bersediakah tenaga para pengajar kita? Lengkapkah mereka dengan ilmu dan pengalaman sewajarnya sebagai pengorak pembentukan transisi itu?

Banyak yang kita dengar tentang ketidakpuasahatian orang ramai terhadap segala macam perubahan demi perubahan ini. Ibu bapa jadi serba salah. Keyakinan pun goyah dan kualiti sistem pendidkan mula dipersoalkan.

Itu belum lagi kita bangkitkan isu kualiti pendidikan di peringkat yang lebih tinggi seperti IPT.

Sebagai ibu bapa, apa pilihan yang kita ada? Apa keputusan anda? Apa yang ingin anda kongsi? Me sangat mengalu-alukan pandangan rakan sekalian.

Hanz’s : Lebih yakin dengan keputusan untuk terus Homeschool. Dalam proses penyediaan dan perlengkapan diri dan seisi keluarga dalam pelbagai sudut.




Portrait Sketching, Translation, Storytelling,
Reading Tutorial, Arty-Crafty & Preloved Items
are available at TheHoneybunch Marketplace

July 4, 2010 Posted by | Hanz on Random Matters, Lifestyle on Parenting | 4 Comments

Things that I wish that I did but never got the chance

I fully breastfeed both my boys up to two years age but I never done any tandem-nursing.

I only cloth diaper my second boy and yet started it only when he is four months old. So I never got the chance to try on prefold, never fell in love with fitted like most senior ‘otai’ CD moms did and only now getting to try more fitted before the journey ends.

I bought the very first Ring Sling from The Baby Loft by the brand of Moms In Mind year 2005 for my first borned and yet I struggled so much with it and lose enthusiasm. So it’s been collecting dust for years till I have my second boy and getting to re-learn all about babywearing.

I should have known that Homeschooler in Malaysia aplenty in its existence and consult them years back so preparation-wise would be more structured and systematic but I guess better late than never

I should’nt deleted my first blog waaaay back in year 2005 as I wasn’t confident enough. If I just keep on blogging, who knows where would I be by now in blogosphere.???

Portrait Sketching, Translation, Storytelling,
Reading Tutorial, Arty-Crafty & Preloved Items
are available at TheHoneybunch Marketplace

July 1, 2010 Posted by | Hanz on Random Matters, Lifestyle on Parenting | 8 Comments

10 Cara nak mengenali Blogger Tegar di Malaysia

Nak jadi Blogger tegar? Cuba ikut tip-tip ni…

Blogger yang tegar selalunya….

1. Hari-hari mesti update blog. At least sekali dan weekend pun tak tinggal. Tapi blogger tegar selalunya sehari update blog dua tiga entri dah jadi kebiasaan dia. Ada jer cerita dia.

2. Jarang sekali tertinggal kamera kat rumah. Kalau takder kamera canggih pun, paling koman, camera phone. Janji sentiasa bersedia untuk ambil apa saja gambar kot-kot boleh jadi bahan cerita nanti nak pos kat blog.

3. Kalau ada gathering sesama blogger, muka dia mesti kita nampaklah. Tak kira apalah. Jemputan besday anak sesama kawan blogger pun dia mesti tunaikan jugak. Ada jer kita tengok posting dia jumpa kawan kat sana, jumpa member kat sinun..macam-macamlah, kan…

4. Cerita hambar yang merepek-repek pun Blogger tegar ni boleh ulas dengan gaya penuh menarik. Daripada orang tak sanggup nak baca pun jadi seronok pulak masa baca posting dier. Gaya penulisan dia memang boleh buat reader blog dia tak lari. Boleh katakan ada jer orang nak masuk dan baca.

5. Dekat blog dia mesti ada sesuatu keunikan yang boleh buat blog dia lain dari lain. Kadang-kadang blog yang simple takder widget2 segala alah hiasan-hiasan pun orang tetap nak masuk blog dia. Cuba kaji antara blogger otai di Malaysia ni..apa yang ada kat blog diaorang sampai orang nak masuk jugak..kaji layout diaorang.

6. Kalau Blogger tegar kena berjauhan dari kediaman sebab tugasan ker, cuti-cuti Malaysia ker, dia seboleh-bolehnyer nak dapatkan jugak akses internet. Tak hidup tanpa internet, tau! Jadi diaorang ni mesti bawa bersama notebook, wirelss, broadband, blackbeerry, tah haper-haper lagi, janji dapat internet.

7. Blogger tegar rajin bagi respon pada aktiviti berkait dengan blog advertiser, contohnyer Nuffnang. Contest ker, promosi ker, orang kata mencuba nasib..sambil menyelam minum air..manalah tahu ada tuah, boleh menang! Sambil-sambil tu dapat tarik perhatian advertiser dan cara buat duit sambil menyambil dan blog sebagai lubuknya ada imbuhannya.

8. Blogger tegar tak lokek ilmu. Memanglah tak semua Blogger dok bagi panduan segala tapi sekurang-kurangnya dia akan berkongsi pengalaman dia dalam sesuatu kemahiran atau pengetahuan dalam blog dia. At least dia cerita pasal percutian dia siap beritahu kat mana tempat tu tempat makan yang best dan gambar jadi bukti, kita yang membaca ni tak terpengaruh ker? Orang putih kata words by referral ni lagi berharga, apatah lagi datang daripada Blogger tegar yang sangat berpengaruh.

9. Blogger tegar rajin promosikan blog dia dalam macam-macam cara. Mula-mula blogwalking tu biasalah.Lepas tu dia masuk geng blogger, sign-up group blogger tertentu ker. Ada jugak yang rajin buat contest atau giveaway atau ada jugak yang buat sessi terjah-menerjah blog orang lain pastu buat ulasan. Wo! Memang berbaloi-baloi kalau buat segala janji rajin demi menaikkan trafik reader.

10. Hemm…apa lagi yer? Ada idea lagi tak?

Segala yang terkandung dan diulas adalah hasil pengamatan me.

Hanz’s : Saja buat angka 10, kasi bunyi lagi sedap..kang kalu 9 macam tak biasa, kan?

Portrait Sketching, Translation, Storytelling,
Reading Tutorial, Arty-Crafty & Preloved Items
are available at TheHoneybunch Marketplace

June 23, 2010 Posted by | Adore BLOGGING, Hanz on Random Matters, Hanz's Tips | 22 Comments

Sabar ….me akan buat

Ya..I know u all been anxiously waiting of my announcement on the coming giveaway.

Something happened yesterday. I was unable to log-in my Chatterbox one whole day!! Frustrated okay….I was ready to make a schedule post since as always Monday moring would be a chaostic, super-duper business.

Looks like I have to have super-fast lunch. Will try my best to announce by noon.

TUNNGGGGUUU>>

June 21, 2010 Posted by | Hanz on Random Matters | 2 Comments

You must be wondering…

…..on certain things in this Chatterbox. Perhaps you did wonder…

** Who were the panel of judges of my previous giveaway

Supposedly me & them are going to have get-together and so I can show you but that’s not going to happen so I tell you who they are.

They are Azza, Farah, Lyna & Fid. <= Click these names & you will hop to their blog. :D

** Who did my new super-awesome layout. I tell you now if you still don’t know. Just click blog badge below & hey, I bet you will be tempted to place order from her too! :>

** Why last time I did make an announcement to private my blog. I tell you why with plenty of reasons.

# I’ve been receiving lots of anon comments in this chatterbox. Though I enable comment moderation for certain period, it does get annoying having to endure clogged emails.
# I am in the verge of blog revamp
# I want to TEST who did actually READ my chatterbox
# Small liver.

** How on earth I came out the name of TheHoneybunch & Charm Chameleon Chatterbox. I won’t tell you here. If you still want to know, go visit

Where Moms Unite

and find my own posting thread there. Well, if you do care….

** Why I like CHAMELEON so much?

I tell you why & that would be sooooonnnnn……

Hanz’s : You don’t wonder at all?

Portrait Sketching, Translation, Storytelling,
Reading Tutorial, Arty-Crafty & Preloved Items
are available at TheHoneybunch Marketplace

June 16, 2010 Posted by | Adore BLOGGING, Hanz on Random Matters | 16 Comments

Donald Duck waddled about in our house last night

Am not kidding. His bum was just like Donald Duck! It’s my lil tot that I’m referring to…- Baby Hambali wearing for the first time new fitted diaper and new wool soaker. Lucky that he has a flat bum and last night, his Papa kept teasing him that there’s a Donald Duck in our house.

I give it a go for woolies before saying goodbye on this Cloth Diapering journey. And, give it a try for fitted after not much success with preloved Snuggleshugs Fitted Sherpa and preloved Kissaluv Fitted.

First I bought preloved via Diaperswap Forum these well-reviewed fitted especially for nighttime.

Although it is Onesize fitted, it fit too snug for my boy and not much room to grow. In the long run, it won’t be worth keeping. You see Baby Hambali has a unique body structure and measurement. Flat bum, chunky tight, broad waist and quite tall…that’s my Baby Hambali alright!

With much reluctance I sold it back although BBH OS Bamboo Fitted & BBH OS Hemp Fitted won’t be easily to get locally nowadays. Cloth-Addict Diaper Mommas knew this, it’s more like a commodity…ekekekeke.

So, when MyCheekyBoo brought another type of BBH Fiited which BBH Night Nappy Fitted, I grabbed it after gotten assurance from Bonnie that the sizing is far generous. Yup! It’s true. It is not Onesize and I got L size for Baby Hambali and he can fit it at the very first setting last night.

See him in action!

See what I mean? He looks so bulat! ;D

And, since fitted must be worn with cover…I team it up with woolies. I ordered this from another Cloth Diaper Momma, Sharine. She is my CD-Sifu actually. Her blog, Cloth Diapering Journey was the one I kept referring before venture into the world of Cloth Diaper.

These was how Baby Hambali’s bum looked like.

Tried to capture him in action while he’s waddling about but he’s too quick on minding his own business. Not much a model Baby Hambali can be..hehehe…

This dipes is very bulky but I was satisfied with it’s performance. After last night, the woolies not even wet! And, not even wet outside the fitted dipes either. If saying that Baby Hambali is a light-wetter, with other dipes, it’s quite soaked but with this…hemmm….next time I should give it a try without putting on the wool soaker.

The dipes looks like these…..

Like an oyster, right?

The soaker can be folded to many,many layers…up to 23 layers! Worth for heavy wetter I think especially to be used at night.

And the woolies look like these….

Baby Hambali : Mama ni, asyik amik gambar montot Adik jer…malu oranglah!

Portrait Sketching, Translation, Storytelling,
Reading Tutorial, Arty-Crafty & Preloved Items
are available at TheHoneybunch Marketplace

June 10, 2010 Posted by | Adore CLOTH DIAPERING, Hanz on Random Matters, Hanz's Boys, Hanz's Products Reviews | 8 Comments

Jangan Terghezut Tau!

Salam pagi Isnin!! :>

Those Chit-chatters yang dah visit me today terperanjat tengok Chatterbox bertukar wajah yer..hehehe..Puan Rumah pun terghezut-lah..

Anyway, nak kasi tau, layout baru masih belum siap sepenuhnya so please bear with me ngan few hiccups especially menu-bar kat atas tu masih belum functioning.

Insya-Allah..sempena Box Chatter yang baru ni, me nak buat lagi Giveaway..Tungguuuuuu!!!!

June 7, 2010 Posted by | Adore BLOGGING, Hanz on Random Matters | 20 Comments

Keywords yang femes kat belog saya

Ayat skema sebab hari ni hari Ahad.

Quick updates. Ni pun sebab terghezut sebab earning Nuffnang tiba-tiba mencanak double…kalu idak naik sesen, sesen..kan? hemm….kena buat keywords yang best2lagi baru boleh triple pulak yeah..

To date, ada ler 3 Bufferred earning campaign sedang berjalan kat belog ni..sebelum ni ada 4…tu sebabnyer..terima kasihlah kat otai2 belog yang memberi tunjuk-ajar bab2 cari makan ngan belog..me beransur-ansur praktikkan, ternyata memang berkesan…

Keywords yang orang dok cari lalu terserempak ngan belog saya:
Top 1 : Cardigan
Top 2 : Kempen 3R
Top 3 : Cloth pad Malaysia
Top 4 : Chameleon!
Top 5 : Charm

Oh, ada juga keyword yang tak masuk akal seperti…
norhaslindawati hamzah <= saper minah ni?
mamalisa anugerah-terindah.blogspot.com <= ni pun saper?

okeylah, esok macam biasa back to 9-6..tapi mesti ada yang dah cuti2 mesia, kan?

June 6, 2010 Posted by | Adore BLOGGING, Hanz on Random Matters | 8 Comments

Theraphy to my eyes & skin

This is my NEW HOBBY.
Well, not exactly a new hobby but aahh..
it is such a THERAPEUTIC!!


Just got those three yesterday evening by fluffy mail from MyCheekyBoo.
Adding more to the current collection that I have….

Nice to look at!

Ditch those tissue & paper napkins!

Soft to your skin!

Kind to Mother Earth!

Still not enough for me…I’m getting more & more & more….

SAY YES TO GREEN LIVING!!!

Hanz’s : Happy TGIF everyone!!!

Portrait Sketching, Translation, Storytelling,
Reading Tutorial, Arty-Crafty & Preloved Items
are available at TheHoneybunch Marketplace

June 4, 2010 Posted by | Hanz on Random Matters, Hanz's Collectibles and Hobbies, Lifestyle on Green Living | 10 Comments