Charm Chameleon Chatterbox

Backup Blog

Pesanan kepada blogshop yang jual ‘Natural Parenting’ & ‘Green Living’ Produk

Apa itu ‘Natural Parenting’ & ‘Green Living’ produk?

Secara ringkasnya, produk Natural Parenting & Green Living (mesra alam) seperti bersimbiosis.Kalau anda menyusukan anak secara tidak langsung anda mempraktikkan Green Living.Begitu juga kalau anda memakaikan anak anda lampin kain, anda sudah berusaha menyelamatkan bumi dengan mengurangkan jumlah sampah. Segala produk penyusuan (breastfeeding), lampin kain (cloth diaper), kain gendong (babywearing) dan juga penggantian tuala wanita pakai buang kepada tuala wanita kain (reusable cloth pad) serta barangan bayi yang tidak mendatangkan pencemaran inilah yang me maksudkan.

Me gembira bila melihat tahap kesedaran ‘orang kita’ tentang produk yang mesra alam semakin meningkat apabila sudah banyak blogshop menjual produk yang dinyatakan.

Cuma me agak kecewa bila melihat ada segelintir yang pada me ambil sikap sambil-lewa tentang beberapa perkara. Jadi, me rasa me harus sampaikan ‘pesanan ini’ kepada semua pihak yang terbabit untuk kebaikan bersama. Ini kerana me:

* Macam mention di My profile dan segala yang terkandung dalam Chatterbox (blog) ini, me berusaha mempraktikkan gaya hidup natural parenting & green living & me bersemangat untuk mengajak sesiapa jua ke arah ini demi kebaikan kita sejagat.

* Me rasa bertanggung jawab as on behalf atau mewakilkan rakan-rakan niaga yang telah mengalami perkara yang kurang beretika supaya rakan-rakan niaga lain pun tidak akan mengalami perkara yang serupa.

* Me rasa bertanggung jawab untuk memberitahu rakan-rakan yang menjadi pengguna dan pembeli supaya menjadi pengguna yang bijak. Wang ringgit anda adalah bernilai dan anda berhak mendapat yang terbaik. Jika anda cuba menukar gaya hidup anda seperti yand disebut kemudian anda mengalami kesukaran ditambah pula anda tidak mendapat bantuan atau sokongan yang sewajarnya daripada penjual tersebut, semangat anda mungkin patah di tengah jalan.

Ini adalah pesanan hasil daripada pengalaman sendiri dan juga pengalaman rakan niaga dan rakan yang menjadi pengguna. Tidak bertujuan untuk menjatuhkan mana-mana pihak tetapi me merayu supaya ambil iktibar daripada yang me ingin sampaikan.

Khusus untuk anda, peniaga blogshop di luar sana…..

1. Ketahuilah produk yang anda jual itu dengan sejujur-jujurnya.Lebih bagus, anda sendiri pun pengguna.Kalau anda dah ada pembeli yang dah guna produk anda, boleh minta mereka buat testimoni dan paparkan kat blogshop anda.Selain memberi keyakinan, anda tunjukkan yang anda jujur dan sangat mengesyorkan produk anda itu.

2. Sertakan cara-cara untuk memakai dan menjaga serta apa-apa maklumat yang penting. Cloth diaper atau lampin kain, produk babywearing (gendong), cloth pad (tuala wanita berkain), segala produk berkenaan penyusuan perlu ada maklumat cara penggunaan dan cara penjagaan.Bersedialah terima pertanyaan dan kemusykilan pelanggan anda dan jika anda tidak pasti, tak rugi dapatkan maklumat pada mereka yang lebih arif.

3. Nak letak gambar produk tu janganlah sembarangan ambil dari google atau ambil dari blog atau kedai orang lain. Kalau produk anda tu diambil dari pengeluar, tak salah ambil gambar dia sebab anda dan beritahu jenama dan semua deskripsi pun mestilah sama daripada pengeluar asal termasuklah harga.Mesti ada perjanjian tentang ini, kan?

Kalau anda jual produk keluaran sendiri, buat gambar anda sendiri lebih-lebih lagi produk yang perlu dipakai dan ada langkah-langkah tertentu. Umpamanya ‘Ring Sling’ (gendong). Tak wajar kalau anda copy-paste dari sumber yang tak ketahuan kemudian mengaku itu anda punya.

4. Ambil tahu tentang ciri-ciri keselamatan. Perlu diingatkan, produk menyusu, produk bayi ada tertakluk ciri-ciri keselamatan.

Nak buat ring sling, fabrik mestilah kukuh dan ring pun kenalah kukuh.Kang, tak pasal-pasal ada bayi jatuh semasa dikendong si-ibu. Tak ker menganiaya? Nak tambah susu untuk si-ibu menyusu pun, kenalah pastikan makanan tambahan dapat kelulusan daripada pihak yang berkenaan.Nak jual mainan pun begitu juga. Nak buat lampin kain (cloth diaper) pun begitu juga samalah nak jual tuala wanita kain (cloth pad).Kalau anda merekacipta produk-produk yang berkait rapat dengan tubuh badan manusia, bersikaplah bertanggung jawab untuk mengeluarkan produk berciri keselamatan yang menjaminkan.

5. Beritahu keadaan sebenar produk. Jangan sesekali menipu atau mengada-adakan ciri yang tidak ada. Misalnya, produk itu asalnya milikan peribadi anda dan anda tak mahu dan nak jual. Beritahu status ‘Preloved’ / ‘Terpakai’ / ‘Second-hand’ dan kurangkanlah dari harga asal.Janganlah tak beritahu walau anda hanya pakai barang tu sekali saja. Mesti beritahu juga.Kalau anda boleh lepas daripada pembeli barang tu, tapi sebenarnya anda sudah bersikap tidak jujur. (Berdosa tau!)

6. Jangan sesekali memburuk-burukkan baik dari segi produk, cara urusniaga dan sebagainya dan membanding-bandingkan blogshop anda dengan kedai atau blogshop orang lain. Tujuan anda nak menaikkan ‘rating’ produk / imej blogshop anda tapi bila anda buat macam ini, anda tabur pasir pada periuk nasi orang lain.Berniaga macam ini tak beretika tau.Sungguhpun ada pelanggan anda bercerita tentang perihal kedai atau blogshop yang tidak enak didengar, dengar dan diamkan saja.Ambil iktibar supaya anda tidak buat perkara yang sama bukan menokok-tambah lagi.

7. Janganlah asyik meniru rekaan orang lain.Kalau anda rasa tak berkemampuan nak mereka, mungkin bidang yang anda buat itu bukan bidang anda. Anda boleh lihat produk pesaing dan belajar sambil cari ilham dan buat kelainan.Kalau anda beterusan meniru rekacipta orang lain, percayalah! Anda tidak akan bertahan lama dan tembelang anda akan pecah satu hari nanti.

8. Janganlah sesekali anda memborong daripada satu blogshop dengan harga yang agak murah kemudian anda jual semula dengan harga yang mahal.Anda tak boleh cari sendiri ker produk yang sesuai untuk dijual sampai anda kena buat macam tu sekali?

Akhir sekali, ampun maaf jika ada yang me cuba sampaikan telah menyinggung mana-mana pihak.Niat me adalah untuk kebaikan kita bersama.

Hanz’s Note : You are welcome to leave your opinions & maybe you want to share your side of story. Silalah beri pandangan atau nak berkongsi.Thanks for your support!

November 11, 2009 Posted by | Green Living, Hanz's Feelings, Hanz's Muse, Hanz's Tips, Natural Parenting | 11 Comments

Today’s Teaser : Twillight Barbies, anyone?

Fanatic fan of Twillight Saga or maybe u just can’t resist Edward Cullen or adore Bella Swan…

This November, Mattel will released Barbie doll that looks just like them! Hemm.I wonder whether it will be reaching Malaysia or not or how soon it can be…

Unfair..Jacob Black takder!!

November 3, 2009 Posted by | Hanz's Muse, Hanz's Wishes | 5 Comments

Terima Kasih :> : Customer Service applies everywhere, right?

Terima kasih atas pendapat kengkawan tentang isu semalam tu..

Untuk Situasi 2, me rasa nak let go jelah..but seriously me takkan beli dah produk dia..sedih gak sebab kita sebolehnya nak support dia, kan..me memang tak terbuka mulut nak minta ganti rugi walau dah bagi tahu kat penjual ni coz masa bagi tahu ingat (dalam hati) dia offer apa2 kan..tapi since dia just say thank you & tak apologize..itu yang buat tawar hati…me tahu bukan salah dia coz dia pun tak jangka supplier bagi bahan yang boleh buat produk dia cenggitu, kan..too bad-lah pada dia just hopefully next time dia berhati-hatilah..nasib baik dapat customer macam me kalau yang nasty tu..ha-ha, tak pasal2 jer kan..boleh buat rosak business..

To the penjual kot2 terbaca chatterbox ni, rest assured, me tak hold grudges dah..dah let go..cuma semalam tanya pendapat kengkawan, nak sedapkan hati kot..kih,kih..

Me ni particular pasal customer service coz me background ni dah bertahun dah..me pernah attach in hotel & tourism industry lama and in fact, kerja sekarang pun banyak customer relation management..itulah omputih cakap, “Old habits is not easy to get rid of” (lebih kurang camtu ler bunyinya..,he,he..)

About Situasi 1, oh susah jugak ni..itu yang kadang2 wish kalaulah me ni mulut laser bagus jer sound terus tanpa rasa ‘guilty’..he,he..tapi me khuatir outcome mamat ni bengang & simpan dendam pulak..hemm..me rasa akan tegur dia cara gurau2 & sebolehnya akan memaniskan muka lebih manis dari madu tapi point tetap direct..nak pakai 3rd party, takut me dikatakan takder tulang belakang & lembik but in case mamat ni buat jugak perkara sama..ha! me terus mengadu jer kat bos! AHAKS!…moi bos dengar cakap me coz me ni selama kerja kat sini, takder repot2 kat dia tau walau dia sedaya-upaya nak korek2 tanya me if me nak bagitau ada apa2..coz dia sebenarnya tahu perihal staf2 dia sorang2 cuma nak mintak kepastian kot dari me & memang me ada tak puas hati kat orang tu, orang ni..tapi me biasanya bising2 belakang & hubby jadi mangsa tukang dengar, kih,kih..pastu habih camtu jelah..to me benda2 tu tak heavy, masih boleh dihadapi..yelah kan mana ada office environment yang perfect tak..kena tolerate benda2 remeh..tak suka tattling

Customer Service ni sebenarnya applies everywhere coz bukan saper2 pun customer kita ker? Kalau ikut logik, kita interact dengan saper2 pun dalam life and we will doing our level best nak treat orang ok..if kita jaga customer beli produk & service kita ok tapi dengan staf sendiri teruk, still tak jamin business akan maju, right? And, kalau kita employee..promise itu ini kat customer untuk ambik hati so boleh maintain goodwill tapi dengan rakan sekerja takder nak hormat-menghormati pun tak elok jugak,kan?

Itulah jer my ngomel di pagi hari ni..terima kasih sekali lagi..semua pandangan me terima dengan rasa terharu and semat dalam ingatan untuk panduan akan datang.

THANK YOU!!!

October 30, 2009 Posted by | Hanz's Feelings, Hanz's Muse | 1 Comment

Serba Salah

Kalau koranglah aper yang korang akan buat if situasi camni happen kat korang?

Situasi 1

Your colleague / opismate selama kini amatlah jarang masuk opis tapi lately ni tersangatlah kerap masuk opis. Dia nak masuk opis lantaklah asalkan tak mengganggu kententeraman…sebabnyer dia ada habit yang menjengkelkan!

Mamat ni kalau bercakap kat handphone tersangatlah kuat sampai u buat donno & sebaik mungkin pekakkan telinga masih boleh terdengar dengan jelas butir-butir percakapan. Tak cukup dengan itu ditambah pula denagan jalan mundar-mandir berdekatan dengan u siap tangan2 merewang-rewang penuh aksi. Lagi menjengkelkan bukan satu phone call dibuat tapi at least 3-4 call berturut-turut.

U tengah nak concentrate or perhaps on call jugak terganggu dengan ‘pencemaran’ bunyi dan pandangan tu. Apa yang u akan buat?

=> Beritahu dia straightforward dengan cara penuh berhemat yang tabiat dia tu sangatlah menggangu?

=> Secara berjenaka / gurau kasar indirectly inform dia yang u terganggu?

=> Beritahu 3rd party, maybe member rapat dia agar orang tu boleh nasihatkan dia?

** Buat masa ini, the only temporary solution me buat ialah keluar dari opis bila dah tak tahan..me merayaulah ke mana kaki mahu melangkah..tapi me seboleh-bolehnyer tak nak buat cenggini coz tengah office hour kan, kerja takkan nak buat slalu, tak pasal2 kena pulak me orang kata tak buat kerja.

Well, please bagi pandangan if say this happen kat korang. Me ni penyegan sikit (he,he)..itulah masalahnya..(eih, macam cerita Impian lak)

Situasi 2

Another serba-salah. Korang baru beli satu produk ni & dah pakai one time, ada isu tentang kualiti which u have to stop using it.

U dah bagitau kat penjual tentang benda ni dengan cara paling sopan..penjual take note & say thank you inform dia. Itu saja.Full stop. Walhal at your side, u memang dah takleh pakai coz kalau u pakai perkara sama akan berlaku. Adakah korang akan

=> Mintak ganti rugi? Tukar dengan barang lain atau pulangkan duit?

=> Kecohkan kat blog / facebook barang dia tak kualiti?

=> Diamkan saja? Kira let golah ni..

Okey, dear hubby suruh me mintak ganti rugi after me dah inform penjual tu..me sekali lagi penyegan..coz barang tu bukanlah mahal coz satu keping jer tak ok..the rest ok..tapi sekeping tu dah tak guna, consider me masih rugi..

Entahlah..susah betul nak decide..situation macam ni happened to me few times..& most of the time me tolerate depends lah tapi kalu macam servis kat kedai makan tak ok..me direct jer inform / sound tapi kalau barang beli online?

Hemm…please bagi pandangan yer kengkawan..coz me serba salah & buntu…

Hanz’s Note : Kejap tadi blackout & today x dapat nak berblog & chat-hop ke tempat kawan2..me got to rush back home.

October 29, 2009 Posted by | Hanz's Feelings, Hanz's Muse | 11 Comments

Bestnyer bila rumah dekat sesangat ke tempat kerja!!

KAMI DAH PINDAH!!

Dengan rasminya kami menjadi warga Kota Damansara, Shah Alam no more!

Selalunyer, kul 8:00 pagi dah terkejar-kejar kami anak-beranak berbondong-bondong keluar rumah tapi pagi ini, kami lenggang-kangkung keluar rumah! BEST WO! Kul 9:00 pagi pun sempat lagi!

Sesaper kat area ni, boleh contact me kita gether-gether Yam Cha!

Hubby dah mention, nanti weekend boring2 boleh lepak2 Curve, Ikea..

Amboi! Boleh…itu cara-cara nak kopakkan duit, Yang! He,he…tapi janji kami banyak save…Bukan setakat wang ringgit, masa & tenaga tu yang penting. My boys nampak happy sesangat..diaorang takder ler melangut pegi balik dalam keta berejam..cuma bezanyer, dulu2 Baby Hambali akan dibacakan buku 8 ke 10 buah oleh Mama nyer dalam keta, tadi sempat 4 buah jer…nenen pun sepantas kilat..dulu2 sempat tidur lagi..

Segalanya berubah! Hopefully penghijrahan kali ini lebih menyelesakan our living day by day.

October 26, 2009 Posted by | Hanz's Feelings, Hanz's Muse | 21 Comments

Today’s Teaser : Say YES to GREEN LIVING

Have you had your lunch?

I’ve just ‘tapau’ (takeaway) an aromatic Chicken Rice from Homst & Ice Blended Caramel Latte from Starbucks. Oh, they just around the corner.

My main point is if you are always take-away your food, do bring your own lunch box (tupperware) & tumbler (water bottle) & reusable bag to carry them. Ditch those yucky styrofoam boxes & cups & plastic bags & cups.

Do it like my way…

REMEMBER : It is HEALTHIER for you &
HEALTHIER for your surrounding.

A frugal tip for you : If you enjoy gourmet coffee such ice blended at Starbucks like I do, purchase any of their nice-looking signature tumbler at one time & anytime you feel like having a drink there, don’t forget to bring this tumbler & fill your drink in it & you’ll get to enjoy RM 2.00 off from your drink purchase. I’m frequent patron of Starbucks & offer like this, is one thing I will ensure that I won’t miss!

By the way, they are doing campaign on bottle recycling. You can grab this as many as you like for free, of course!



October 8, 2009 Posted by | Green Living, Hanz is up to..., Hanz's Muse | 7 Comments

Why I love to shop at Alice Wonders

The first time I get to know Alice Wonders was from MomsBloggersPlanet. Thanks to littlemama aka Ros for holding Mother’s Day Contest last time & I was fortunate enough for winning its Consolation Prize. I received this PurseHook as per my selection, speedily!

Then, I’ve made my first puchase & lucky for me on that time, Alice Wonders was giving away PurseHook for free for certain purchases & me received another PurseHook! This is the one!Plus, a discount card valued 10% which me used for the next purchase!

And then Hubby had promised to give me something due to his increment & I’ve insisted a new handbag.Hubby wanted to save all the trouble so he left the choosing part to me which was without further hesitation, me made another order at AliceWonders. It’s a clutch & handbag at one go! Such a creative creation! It was my Raya bag, you see.

Upon receiving my second purchase, me received it’s surprise gift! Awesome! Not to mention the free shipping me entitled due to total order RM 80 and above would be entitled free shipping.

Twice shopping experienced with Alice Wonders, I was impressed with their speedy delivery & the value-added services they always ever ready.

AliceWonders offers several types of bags for several purpose & occasions. Even if you are not in the status of getting a new handbag, it is interesting to take a peek on their current offers.

And, recently their offer on “unbirthday” was such a steal! 70% off for many selection of their bags. Not to miss this ‘durian runtuh’, me got involved & this is my latest grab from Alice!

That bag only costed me RM 35.00.

The best part was not only me entitled free shipping when payment made within 24 hourse order placed received but receiving all these goodies too! Yippee!!!

October 5, 2009 Posted by | Celebration and Gift, Hanz is up to..., Hanz's Feelings, Hanz's Muse, Hanz's Products Reviews | 7 Comments

Today is not Monday Blues to me because Winning Contests & received Free Gifts!

Ha!Ha! The above title already clears out the current feelings enveloped me today.

Me won 3rd prize for Mom’s Choice Breastfeeding Campaign Contest. Will be receiving hamper from several sponsors worth RM 120.00.

And, another thing is Baby Hambali win Consolation prize for Little Bookworm Contest joint-venture between HKS Bookstore & MOBS. Received free shipping coupon for 1st online purchase.

Plus, this morning, receiving my recent purchase from Alice Wonders, me was being being surprised on so many goodies along with the bag! Yippee!!!!

October 5, 2009 Posted by | Celebration and Gift, Hanz's Muse | 10 Comments

Any idea how this ‘box’ work?


This Recycle Box has been ‘on guard’ for ages along the sides of the road very nearby our house.

But up to this point, I am still unable to figure out how it ‘really’ works!

Anybody knows? Please share it here…

Thanks! Arigato! Muchas gracias!

October 2, 2009 Posted by | Green Living, Hanz's Muse | 6 Comments

What I have been doing for ONE week after Hari Raya

Our Family Posing on Raya Day. Theme : Cream & Brown

Then, the following day onwards, dear hubby & me made a list individually, combined it to see where deem fit so we could carry on planned activities either inclusive or exclusive My Boys.

We took 3 days Annual Leave so in total, we’ve been away of hustle-bustle rat race for one whole week. The list of what I (we) have been doing went on like this….

1. Finishing off reading Parenting Toddler & Parenting Preschooler books


2. Brought the boys out so Mama can get to do more shopping while the boys enjoyed the indoor playground.

3. Camwhored inside a moving car received shaking head from dear hubby & had fun with several looks especially the eye, experimenting the new Loving Minerals eyeshadows.

4. Went to EPF managed to snap the Raya deco at their lobby.


5. Went to many, many banks & finally Baby Hambali has his own Life-Education Insurance Policy.

6. The boys looked adorable with their similar matching pyjamas & their Mama could’t resist to freeze their antics in photo moments.

7. Shopping for Bento Gadgets at 100 Yen, Puchong & Daiso, The Curve promised them another return customer. ME! 😛

From L to R(clockwise) : Separator Container for Lunchbox, 2-way Egg Slicer, Plastic Bag Clipper => all obtained from 100 Yen for RM 4.90 per piece only!

From L to R (clockwise) : Drink Holder (pemegang air kotak), 3-tier Lunch Box stackable, Thermal Lunch Tote Bag, Silicon Dish Cup, Lunch Box Strap, Varieties Bread/Pancake/Rice/Cookies Cutter, Tiny Tweezer => all obtained from Daiso for RM 5 per piece only!

8. More contest filling & submissions!

9. Took pictures of discarded items for Sale soon!

10. SPRING CLEANING (hijacked!) but our HOMESCHOOL went on diligently!

So, what have you been doing over the long Raya holiday?

September 28, 2009 Posted by | Celebration and Gift, Hanz is up to..., Hanz's Feelings, Hanz's Muse | 10 Comments