Charm Chameleon Chatterbox

Backup Blog

Do you want to leave a bad memory of yourself?


Salam Friday, everyone! How’s your puasa today? It’s almost the end of the week and as Friday is a good day, some thoughts to ponder, me want to share. something. Read on…

Thanks to Facebook, we are reconnected with old friends. One of my ex-classmates of Year 6, SRK Taman Melawati, (boy, that would be 22 years ago!) has uploaded our class picture and tagged us including myself. And among our reminiscing the good old days were how FIERCE our class teacher!

In fact, surprisingly, few of our friends vividly recalled this one incident which just so happen, happened to the late Haslizam, our friends who passed away recently in a car accident. The horrid incident that took place 22 years ago was that Allahyarham Haslizam’s father had hit a boy on his bike and unfortunately the little boy died. Our nasty class teacher scolded Allahyarham telling the whole class about the unfortunate accident and saying that his father is a very bad person. How could she? That was an accident!! And, how could she scolded the innocent child of the unfortunate man? The father definitely don’t want that thing to happen and the child don’t deserve to be treated that way because of his father!

All of us exchanged stories about our class teacher, on how she like to spank the boys and spoke nastily to the girls. I, myself can even remembered that she called one of our classmates, ‘Bodoh’ when she could’nt do the sum on the blackboards. And, I also remembered that she said those girls involved in school’s choir and missed classes because of choir practices will failed their UPSR. How wrong she was!!! I’ve united with my Year 6 Classmates, almost all of them, and those girls that she talked bad are now successful in their own respective careers.

A teacher is suppose to lead and pour knowledge and wisdom wholeheartedly and in return, received good deeds in life hereafter. But with this kind of teacher that me and my friends used to have, I wonder whether she are living peacefully and contented or not with the life she’s having now?

Hanz’s : The moral value of the story, as long as you live, make friends, no enemies and do good deeds onto others as we want people to remember you because of your good deeds not the bad trails you leave behind.

Advertisements

August 20, 2010 Posted by | Hanz on Random Matters, Hanz's Tips | 11 Comments

Tips bersopan-santun di alam siber

Tak kira kita guna yang mana satu, emel ker, blog ker, facebook ker..perlulah prihatin tentang tatasusila supaya kita nampak beretika, profesional dan yang paling penting orang tak pandang serong atau anggap kita biadap pula. Berikut tips yang me nak kongsi bersama.

E-MEL :

1. Bezakan penggunaan TO, CC dan BCC. Kalau kita nak hantar email secara rawak / mass mail, jangan letak semua emel address di kolum TO dan CC. Guna bcc tanda kita hormat privasi email empunya diri. Kalau tak, itu sebablah terjadi, spamming, forward mails dan e-mel yang selayaknya masuk trash. Tak semua orang suka email address dia digunakan sewenang-wenangnya. Kalau nak berniaga sekalipun, buatlah dengan cara betul. Si penerima mesti tertanya-tanya, daripada mana orang ni kutip email address aku? Aku kenal dia pun tidak? Oh, annoying sugguh dapat email guna taktik kotor sebegini.

2. Kalau kali pertama hantar email, cuba dapatkan juga nama si penerima even dia guna nama manja sekalipun, kita boleh ‘address’ dia dengan nama tu. Elakkan guna perkataan macam ‘Dear Blogger'(sungguh kurang sopan! me pernah terima emel cenggini) atau langsung tak letak nama. At least, kita cuba dapatkan department / jabatan yang berkenaan atau paling last option, “To Whom It May Concern”

3. Banyak orang lupa fungsi title / subject email. Kadang-kadang content email tak menepati lansung title emel especially emel yang forwarded ni. Kalau nak forward emel berilmu dan berkongsi sekalipun, deletelah dulu, content yang tak berkenaan kalau tak sampai nak scroll penjang-lebar, harunya!

BLOG:

1. SHOUTBOX DALAM BLOG BUKAN KAUNTER PERTANYAAN. Biasanya shoutbox, blogger guna nak tinggal pesanan atau beritahu dia ada menyinggah, bertanya khabar atau ada juga yang guna untuk meniaga. Tapi kena hormatlah empunya blog tu. Kalau dah terang-terang blogger tu dah stated kat situ jangan spam shoutbox dia dengan iklan, janganlah buat. Dan biarlah berikhlas dengan tinggal blog url atau emel.
(Hanz’s : Me tak balas komen lebih-lebih lagi pertanyaan kat shoutbox. Me lebih suka, membalas kunjungan. Apa guna me taip panjang-lebar kat blog tapi sedikit komen pun tak boleh nak tinggal tapi lebih suka treat my shoutbox macam kaunter pertanyaan? Please respect my blog & my shoutbox!)

2. Kalau kita nak follow sesuatu blog tu, amatlah bagus kalau kita introduce diri kita pada tuan punya blog. Jangan dah follow lepas tu unfollow sesuka hati. Dan, janganlah paksa blog yang kita follow tu supaya follow kita balik. Itu hak dia. Takder paksaan.

3. Tak baik kita kutuk blogger di belakang dia. Kita ingat diri kita bagus sangat lepas tu kita kutuk-kutuk dia pada blog lain atau blog kita sendiri. Blog adalah hak peribadi. Tak suka blog tu? Janganlah masuk lagi dah blog dia dan kita tak buat musuh pun.Dan kalau ada tips atau perkongsian yang kita dapat daripada another blogger, quote-lah blog dia. Tak rugi manapun daripada kita menyamar ilmu tu macam kita yang punya.Lambat-laun tembelang akan pecah juga.

FACEBOOK:

1. Kalau nak add friend dalam facebook, sebaik-baiknya tinggalkan mesej kat empunya diri. Dia tak reply message, biarkan ajer. Sekurang-kurangnya kita dah bersopan-santun, beritahu kita kenal dia macam mana. Kadang-kadang member lama macam member sekolah kita tak tinggal mesej pun dan dia pun tak kisah sebab dah sama-sama kenal. Tapi kalau kawan atas kawan, tinggalkanlah pesanan.

2. Jangan sembarangan tag orang kat facebook ni. Ada peniaga buat begini sebab nak promote produk. Sesama kawan boleh lagi tapi kalau kita tak kenal dia pun, pastu kita tag dia, sangatlah annoying di pihak yang menerima tu.

3. Personal foto kat FB ok ker kalau di-tag pada kengkawan? Errr..sangat subjektiflah sebab kerja tag-mengetag ni sebab group photo yang hendak dikongsi. Tapi kalau macam aktiviti kita yang kira private dan personal, untuk tujuan apa kita tag tu? Biasanya kalau kita upload photos kat FB, status akan di-update kan dan kelompok kawan kita akan nampak, kan? Jadi, tak perlu rasanya nak tag-tag ni, unless kta nak berkongsi tip, bukan tujuan nak menunjuk-nunjuk.

Cukuplah 9 Tip jer dan sorry takder tip untuk Twitter sebab me jarang guna Twitter dan selalunya untuk buat pengumuman jer. Actually banyak lagi me nak highlight tapi rasanya apa yang me dah kongsi ni yang paling umum.

Hanz’s : Peringatan untuk diri sendiri juga.

August 17, 2010 Posted by | Adore BLOGGING, Hanz's Tips | 9 Comments

CLOTH DIAPERING CHIT-CHAT (BORAK SANTAI) GATHERING IS ON!

Sticky Mode till 7th August, 2010

Salam Jumaat Chit-chatters! (that includes silent readers too!) :-)

Referring to my earlier CHAT, I am so happy and excited that we will have our very first Chit-chat (Borak Santai) on Cloth Diapering. Details as follows:-

Date : 8th of August (Sunday)

Time : 4 – 6 in the evening

Venue : Wisma Bling Lustre, No. 47, Jalan Meranti Jaya 3/1, Tanming Boulevard, Taman Meranti Jaya, Puchong.

By Who : Hanz

Fee : RM15 (Notes & Snacks included) on that day itself / per person or per husband & wife.

Who should attend : Anybody who likes to know more about cloth diapering, just started cloth diapering and even Cloth-Diaper Addicted like Hanz!

Medium : Malay + English + Bahasa Rojak

Topics to chit-chat :
Why parents must favour cloth diaper?
How to start cloth diapering for newbies
Getting to know all types of cloth diapers and its accessories
Caring your cloth diapers
Making Cloth Diapering Journey suits your lifestyle

This chit-chat gathering is very informal. Please feel free to bombarded me with many questions on that day itself and and if I unable answer your inquiries, I can always refer to other Cloth Mamas later. Oh, even if you attend this & have some tips & tricks, I bet me & other moms would love to hear that.

This is sharing session for everyone. Let’s make it happen!

P/ S : Leave your registration in the comment (vis-a-vis) and please leave your email address for further contacts by me.

Updates : Even if you don’t confirm on attending, you are most welcome to attend. Fee still is a must. You can bring your husband, children and friends. Only then, please ensure no interruption like noise or whatsoever. Thanks!
Portrait Sketching, Translation, Storytelling,
Reading Tutorial, Arty-Crafty & Preloved Items
are available at TheHoneybunch Marketplace

August 7, 2010 Posted by | Adore CLOTH DIAPERING, Hanz in Meet-Gather, Hanz's Tips, Lifestyle on Green Living, Lifestyle on Parenting | 15 Comments

10 Things I Learnt from our Cloth Diapering Journey

Actually, there’s more than 10 but for some warming-up, here I rest my case..ooppss..I meant my sharing..

1. Before purchasing cloth diaper for the first time, source them out from reliable seller and do inquire things that you unsure of.

2. Each baby is unique likewise your baby would be too. So, there is an existence of many, many types of cloth diapers that would soon be the one that suits your baby. Unlike disposable diapers which is too generic and stressed that your baby must have the same cut like the rest of the baby. Boring!

3. It is good to mingle and get together with other cloth diaper mamas. Besides, exchanging story on cloth diapers, you get to swap and buy from each other. Like Barter system or happily try brands that you would likely to add so preloved is your best bet for trial.

4. Cloth diapering is a lesson in disguise. It is an early exposure on teaching your baby to make decision. You won’t have that priviledge with disposable dipes as each piece is the same. Lure your little toddler to the cloth diaper storage and asked you lil tot to pick cloth diaper that he wants to wear on that nappy change is such a thrill.

5. Treat your baby’s cloth diaper washing task like washing your laundry and voila! you found it is not hassle after all. Provided you know there are rules not meant to be broken.

6. Your other half was reluctant when you prompt to cloth diaper? Keep your mouth shut initially for sometime and sooner or later, you see that he would be excited as you, if not bit, it could be more. Heemmm..a bit on financial evidence is better.

7. Don’t stick to just one type and one brand of cloth diaper. Be adventurous!

8. Indulging in cloth diaper is good as long you stick to your main objective prior to your cloth diapering. But, if being one cloth-diaper addicted is not a burden and never make you feel guilty, then why not? Who cares? It’s your money after all.

9. Why give up so fast when something is not right when you cloth diapering? There’s always a solution and alternatives. Seek other cloth diaper expertise’s advises and ask around for tips and tricks.

10. You will enjoy cloth diapering when you know the TIPS and TRICKS!


Non-cloth diaper Mama : So what’s the tips and tricks, Hanz?

Hanz : Just come to Wisma Bling Lustre,
this Sunday evening around 4 pm and I tell you the rest!
Happy TGIF everyone! ;)
Portrait Sketching, Translation, Storytelling,
Reading Tutorial, Arty-Crafty & Preloved Items
are available at TheHoneybunch Marketplace

August 6, 2010 Posted by | Adore CLOTH DIAPERING, Hanz's Tips, Lifestyle on Green Living, Lifestyle on Parenting | 2 Comments

Cabaran lazim bagi ibu yang menyusukan sepenuhnya (Bahagian Terakhir)

Ramadhan dah nak dekat. Ibu-ibu yang menyusukan dah buat persedian sewajarnya? Kalau ketinggalan baca perkongsian my chat sebelum ni, boleh check yang INI dan ITU.

Diet seimbang : Jangan berdiet semasa masih menyusukan anak sepenuhnya. Ibu yang menyusu akan berasa cepat lapar kerana tubuh menggunakan 600-800 cal sehari untuk menghasilkan susu. Jangan melangkau waktu makan. Melangkau waktu makan dan berdiet adalah tidak digalakkan kerana akan mengurangkan pengambilan nutrien yang perlu dan mengurangkan kualiti susu yang dihasilkan.

Makanan lain yang perlu diberi perhatian ialah makanan yang kaya dengan sumber zat besi seperti daging merah, hati, ayam, ikan, legumes (Contoh:kacang kuda/chickpeas), kekacang dan buahan kering dan sayuran berdaun hijau. Ini kerana simpanan zat besi dalam badan digunakan semasa mengandung.Oleh itu, semasa menyusu bayi badan perlu membina semula simpanan zat besi. Menurut pakar pemakanan, keperluan pengambilan makanan oleh si ibu yang menyusukan adalah lebih sedikit daripada ibu yang tidak menyusu dan ibu hamil. Boleh rujuk SINI. Berguna juga untuk menghadapi bulan Ramadhan nanti. Me juga pernah share persiapan me pada Ramadhan yang lepas di SINI.

Pantang-larang : Makan jamu tidak boleh? Andaian ini bergantung kepada beberapa faktor hasil daripada kajian semasa. Pakar lakstasi dan nutrisi berpendapat kebanyakan kandungan jamu ada kesan sampingan yang menyamai dadah pada kualiti susu ibu, jadi sebaiknya elakkanlah dahulu semasa masih dalam tempoh penyusuan.

Bagaimana pula dengan penggunaan herba dan rempah? Ada herba yang telah terbukti boleh membantu penghasilan susu ibu yang lebih produktif seperti halba (Fenugreek). Tapi ada juga herba yang kalau boleh dielakkan seperti mint, sage, parsley, feverfew (guna untuk rawatan migraine) kerana penemuan yang dibuat boleh mengurangkan produksi susu dan ada kesan sampingan yang lain.

Anda penggemar kopi? Jumlah sedikit seperti secawan dua tidak memudaratkan tetapi dalam kuantiti yang banyak mungkin boleh mendatangkan kesan pada si bayi untuk tidur kerana kandungan kafein yang berlebihan. Sebaiknya elakkan.

Sebolehnya juga si ibu elakkan mengambil produk hasil tenusu dari lembu seperti susu, keju, yogurt dan mentega. Si ibu telah memberikan susu ibu sepenuhnya dan jika si ibu sendiri mengambil produk hasil tenusu, kemungkinan berlaku alergi pada si anak. Tetapi keadaan ini tidak semestinya berlaku pada semua. Namun, haruslah berhati-hati dan perhatikan reaksi bayi anda setiap apa yang anda makan.

Secara keseluruhannya, semua faktor dan cabaran lazim yang telah me sampaikan adalah amat penting untuk menyokong kejayaan si ibu dalam memberikan yang terbaik buat si anak : Susu ibu sepenuhnya. Dalam keadaan tertentu atau situasi yang agak unik, ada juga ibu mengalami kesulitan dalam bentuk permasalahan lain. Boleh rujuk my sharing dalam topik Breastfeeding ini ya.

Mari kita sama-sama meriahkan Sambutan Hari Susu Ibu Sedunia yang akan kembali lagi dari 1 hingga 7 haribulan Ogos ini.

Portrait Sketching, Translation, Storytelling,
Reading Tutorial, Arty-Crafty & Preloved Items
are available at TheHoneybunch Marketplace

July 29, 2010 Posted by | Adore BREASTFEEDING, Hanz's Tips, Lifestyle on Parenting | Leave a comment

Cabaran lazim bagi ibu yang menyusukan sepenuhnya (Bahagian Kedua)

1 ke 7 Ogos, adalah sambutan minggu penyusuan susu ibu sedunia. Sudahkah ibu membaca bahagian pertama isu ini? Kalau belum, boleh klik SINI.

Perkongsian diteruskan dengan cabaran lazim seterusnya.

CABARAN KEDUA : Tekanan dalaman si ibu.

Macam biasakah didengari seperti ini?

* saya rasa down sangat tengok susu makin kurang
*frust la bila pump susu tak keluar langsung
*Anak asyik mengamuk bila menyusu sebab tak puas
* saya jealous tengok orang lain boleh buat beratus botol, sedangkan stok susu saya kasi pagi makan pagi.
*Saya tengok org lain senang je latch kan baby, kenapa saya ni susah sgt
*Saya tak cukup masa nak mengepam di ofis sbb kerja saya banyak
*Saya rasa geram, sayalah tukang menyusu, sayalah tukang basuh perkakas mengepam, sayalah tukang salin lampin anak, saya buat semua. Penat!
*Badan cepat penat bila menyusu. Nak layan suami pun tak ada mood
*Susah rasa nak susukan anak semula lepas dah bagi dia susu formula
*Breastfeeding ni susah, susah sebenarnya!

CARA ATASI :

Niat : Ibu sendiri sahaja yang tahu apakah niat yang dipasang setelah keputusan untuk menyusukan sepenuhnya dibuat. Kaji semula niat itu. Adakah cenderung kepada semangat dalaman atau lebih kepada faktor luar? Selalunya apabila niat dengan kesungguhan seiring, bagaimana besar sekali pun cabarannya, ibu itu akan berusaha untuk menanganinya. Tetapi jika si ibu kurang berkeyakinan, was-was dan kurang berkeinginan, pelbagai alasan akan diberi dan agak sukarlah untuk meneruskannya. Hasil pengalaman me, me berasa takjub pada dua orang ibu yang walau tugas mereka memerlukan selalu berada di luar negara, terpaksa kerap berjauhan dengan anak dan waktu tugasan mereka yang tidak menentu dan tempat tugasan di mana-mana, mereka masih boleh membekalkan anak mereka dengan susu ibu dan berjaya menyusukan anak mereka sepenuhnya dalam tempoh yang lama. Bagaimana mereka lakukannya? Renungkanlah!

Semangat : Bila kita mahukan sesuatu sangat-sangat, sedaya-upaya kita cuba dapatkannya bukan? Begitu jugalah dalam penyusuan. Siapa kata melaksanakan penyusuan sepenuhnya tak penat? Ditambah pula dengan memikul pelbagai peranan dalam hidup, tekanan adalah salah satu penghalang kerana ia melibatkan emosi. Mungkin si ibu boleh ambil contoh semangat daripada ibu penyusuan yang lain dan jadikan pembakar semangat anda.

Kemampuan : Kata bidalan, ukur baju di badan sendiri. Buatlah setakat yang anda mampu. Baik dari segi fizikal, wang ringgit dan gaya hidup anda. Bila lihat orang lain dapat hasilkan susu yang banyak, kita mula goyah. Bila kita lihat orang sediakan peralatan penyusuan yang mahal-mahal belaka, kita pun nak beli. Tak salah lihat kemampuan orang lain baik dari segi fizikal mahupun wang ringgit. Tetapi bila kita mahu jadikan panduan, tanyalah pada diri sendiri adakah teladan itu sesuatu yang sangat perlu pada anda? Kadang-kadang apa yang baik untuk orang lain tak semestinya sesuai untuk kita.

Janganlah sampai menganiaya diri sendiri dan orang yang tersayang termasuk bayi anda semata-mata mahu teruskan penyusuan sepenuhnya. Berikan sedikit ruang pada diri sendiri dan sayangilah diri anda juga. Berehat bila perlu.Sekiranya si ibu sudah berusaha dan menilai hanya setakat itu yang dia mampu laksanakan, jadi jangan paksa diri pula. Mintalah bantuan sebagai contoh tugasan harian dari suami. Dapatkan pandangan dan sokongan daripada orang lain agar apa yang harungi, terasa kurang bebanannya dan lebih bagus jika ia boleh diselesaikan permasalahan itu.

Emosi : Perasaan atau emosi sangat berkait rapat dengan niat, semangat dan kemampuan kendiri. Adalah wajar berfikiran rasional jika timbul isu berkait dalam perjalanan penyusuan anda daripada terlalu mengikut rasa hati. Selalunya bila timbul kesulitan dalam proses penyusuan sepenuhnya, jangan bertindak terburu-buru atau terus mengalah dan berputus asa. Selidik dahulu apakah penyebab timbulnya kesulitan itu, kaji dan cari jalan penyelesaian. Ingatlah juga bahawa si ibu perlu menjaga emosi diri sebaik mungkin kerana ia berkait dengan hormon prolaktin dan oksitosin, hormon yang merangsang dan membantu dalam penghasilan susu ibu.

Ilmu : Dalam setiap perkara di dunia ini ada cara dan kaedahnya. Tidak dinafikan, ramai ibu beranggpan proses menyusukan adalah sinonim dengan sifat keibuan jadi dianggap ia sesuatu yang semula jadi dan tidak perlu belajar apa-apapun. Di tengah perjalanan, timbul kesulitan jadi ibu tersebut terus putus asa walhal sebenarnya sedikit ilmu penyusuan pun dia tidak pernah ambil tahu. Jangan begitu.Buat persediaan dan sedikit sebanyak belajar apa yang perlu kerana ia penting dalam menyokong anda meneruskan penyusuan sepenuhnya.

Niat, semangat, kemampuan, emosi dan juga ilmu dan apatah lagi apabila gabungan ini disertakan dengan doa, insyaAllah, si ibu bakal menjadi antara ibu-ibu yang berjaya menyusukan sepenuhnya dalam tempoh yang lama.

Kita sudah menyentuh aspek luaran iatu sokongan dan aspek dalaman iatu sifat kendiri si ibu. Adakah lagi cabaran lazim yang lain wujud dalam penyusuan sepenuhnya? Bersambung kupasan dari me dalam bahagian terakhir menyentuh aspek pemakanan dan penjagaan kesihatan.

Tungguuuu…….

July 22, 2010 Posted by | Adore BREASTFEEDING, Hanz's Tips, Lifestyle on Parenting | Leave a comment

Siapa berminat nak attend chit-chat Cloth Diapering?

STICKY MODE till 25th July, 2010

Me ada satu passion. Selain suka chameleon dan bercita-cita nak bela chameleon, me juga suka Cloth Diaper. Memanglah bukan me yang pakai, tapi suka tengok my Baby Hambali yang pakai. Me rajin basuh, belek-belek, masukkan insert dalam poket, rajin mengushar CD, rajin buat self-research, rajin jawab soalan pasal CD dan tidak dilupakan rajin juga membeli.

Oleh sebab itu, me rasa sudah tiba masanya me nak buat meet-up, ala2 get-together, macam sembang-sembang tu kan untuk semua peminat CD! Eh, bukan peminat CD sajer, yang penting pada sesiapa yang mahu tahu lebih lanjut pasal CD, segalanyer tentang DUNIA CD-ing, mari kita sama2 kemukakan pada Hanz! Eih, Hanz itu bukan me ker?

Why nak buat ni?

Out out my passion, out of my concern & simply sharing! Ooopsss..gini ceritanyer…me receive quite of numbers Qs dalam email, FB, face-to-face dan segala bentuk soalan pasal CD-ing ni. Tak semua orang boleh jadi macam Hanz, gi berguru CD sendiri jer! (Perasanlah tu!) No..itu memang kenyataan sebenarnyer coz itulah me, my character, kalu me minat pasal sesuatu, me akan go all out cari ilmu sebanyak dan sebaik mungkin. (Eih, ni nak cerita pasal aper ni?)

Anyway, me sangat-sangat memahami tentang sesetengah ibu-ibu di luar sana, ada yang berhajat nak ber-CD tapi tak tahu bagaimana dan dengan saper nak rujuk. Nak rujuk dengan penjual CD? Ada penjual CD yang sangat berhemah dan sangat membantu dan ada juga yang bo-layan jer. Betul tak? Ada tu pula sekadar nak jual produk dia jer. Tapi dalam DUNIA CD ni sebenarnya luas. Banyak yang boleh dipelajari (macam kat sekolahlah pulak!) dan sebenarnya banyak kebaikan dan kelebihan kita boleh dapat dalam ber-CD ni. Cuma nak kena tahu caranya. (Eh, Hanz nak kongsi tips ker?) Dan, sebenarnya tak susah mana pun ber-CD ni.

Dah ramai kengkawan yang menggalakkan me buat chit-chat ala2 workshop ni dan ada yang dah beritahu nak attend. So, why not?

So, how about U? Berminat? Me bukan nak jual mana2 brand CD tau, just me akan bawa few collections untuk contoh, me buat nota sempoi sambil kita sembang-sembang dan kunyah biskut.

Kalu berminat, tinggalkan tanda minat tu kat entry ni ya. PLEASE tinggalkan email address, senang me nak further contact. Bolehlah jugak kasi tahu apa yang akan dijangka dan expectation dalam chit-chat ni, so boleh me prepare. Kalau ada banyak soalan lagi bagus, just kasi tahu,ok? Maybe small fee akan chargeable just nak cover modal air liur Hanz, nota sempoi dan sewa tempat. Cepat tau! Kasi tahu kat kengkawan jugak. Akan dibuat sebelum bulan Ramadhan…insyaAllah…
MUCHAS GRACIAS!

Portrait Sketching, Translation, Storytelling,
Reading Tutorial, Arty-Crafty & Preloved Items
are available at TheHoneybunch Marketplace

July 22, 2010 Posted by | Adore CLOTH DIAPERING, Hanz in Meet-Gather, Hanz's Tips, Lifestyle on Green Living | 10 Comments

Cabaran lazim bagi ibu yang menyusukan sepenuhnya (Bahagian Pertama)

Dah lama tak bercerita tentang breastfeeding. Nak buat kupasan serba-sedikit berdasarkan antara aduan, keluh-kesah, rungutan malah tangisan yang me terima secara langsung atau berdasarkan yang me dengar dari suara rasa ibu lain. Jadi me buat kupasan bila rintihan dan kerisauan ibu-ibu ni boleh dikategorikan pada beberapa perkara. (terima kasih pada Puan Farah SaraKids untuk posting ini) menimbulkan rasa mahu berkongsi dan lebih lagi membantu para ibu yang menyusukan sepenuhnya sama ada yang masih lagi berjuang atau dalam perancangan.

CABARAN PERTAMA : SOKONGAN
Antara luahan rasa yang mungkin kedengaran:
* kdg2 rasa give up nak breastfeeding sbb suami tak sokong
*Mak saya susah nak percaya anak ni harus diberi susu ibu.
*Orang nursery beri anak saya susu tepung sbb katanya susah nak handle EBM
*Majikan saya tak support dan suka sound saya bila saya ambil masa mengepam di surau
*Orang ckp saya kedekut. Jimat nak beli susu anak.
*Susah nak fahamkan pengasuh pasal cara nak handle susu ibu
*Orang cakap anak saya petite, doc pun cakap mcm tu, sbb anak tak cukup susu. Kena top up dgn susu formula

Cara Atasi :

Sokongan dari suami : Pujuklah suami, galakkan suami untuk sama-sama menghadiri kelas penyusuan seperti yang dianjurkan oleh Sarakids. Buat pembentangan tentang kebaikan susu ibu dengan mendapatkan maklumat berkenaan daripada sumber seperti World Health Organization (WHO), badan-badan bertauliah dan Pakar Laktasi. Kalau beritahu suami tersayang bahawa perbelanjaan boleh dikurangkan kerana bekalan susu tidak perlu dibeli, si suami pasti tertarik, bukan?

Sokongan dari majikan :
Boleh usulkan pada HR Department untuk buat proposal. Puan Rita Rahayu melalui websitenyer, Moms Little Ones ada menyediakan surat usulan dan proposal yang boleh diketengahkan di tempat anda bekerja. Jika usulan adalah mustahil, mungkin sedikit pengorbanan diperlukan pada pihak ibu. Pamlah di waktu luar kerja seperti sebelum waktu kerja bermula, masa rehat dan selepas waktu kerja. Sepatutnya semasa pekerja yang beragama Islam pergi menunaikan solat di surau dan waktu ini juga digunakan untuk mengepam, majikan tidak boleh pertikaikan. Tapi sebagai pekerja, ibu janganlan mengambil kesempatan peluang ini untuk mengambil masa bekerja terlalu lama digunakan untuk mengepam.

Sokongan dari keluarga :
Tak kiralah dari ibu kandung, ibu mertua atau sesiapa saja dalam keluarga ibu lengkapkanlah diri anda dengan ilmu penyusuan secukupnya.Tidak perlu bertegang urat, memadailah anda nyatakan fakta yang disokong oleh kajian atau pengalaman dari rakan-rakan menyusu yang lain untuk membetulkan pandangan mereka yang kurang tepat. Jangan mudah terpengaruh dengan kata-kata yang tidak menyokong tapi sebaliknya, ambil apa isu yang ditimbulkan itu dan dapatkan fakta sebenarnya untuk membuktikan sama ada pandangan mereka itu tepat atau tidak.Kuatkan semangat anda dan buktikan yang anda berupaya meneruskan penyusuan susu ibu sepenuhnya.

Sokongan dari sekeliling :
Sukar bukan kalau pengasuh anak kita tidak menyokong dengan pelbagai alasan? Langkah pertama, ibu sendiri perlu mendidik mereka bagaimana hendak mengendalikan susu ibu. Sediakan nota, buat tunjuk cara dan sediakan peralatan seperti pemanas susu, tempat menyimpan susu perahan dan sebagainya. Dapatkan maklumat dari rakan atau kaunselor laktasi bagaimana hendak buat bekalan sewaktu anak dalam asuhan penjaga. Jika ini masih sukar, si ibu harus berfikir adakah berbaloi meneruskan menghantar anak kita dalam jagaan pengasuh sebegitu. Ibu berhak menentukan apa yang terbaik untuk anaknya dan sebagai seorang penjaga yang menawarkan perkhidmatan penjagaan anak, mereka seharusnya hormat dengan keputusan si ibu itu.

Rakan, saudara-mara malah orang luar, cara yang paling mudah ialah si ibu tidak perlu terpengaruh atau berasa hati dengan pandangan yang diberikan. Ibu adalah berhak pada anaknya dan anda tahu apa yang terbaik. Kata-kata sebegitu tidak harus memberi kesan kepada anda sebaliknya menambah lagi semangat dan kekuatan kendiri pada anda si ibu.

Secara keseluruhan, dapatkan sokongan dari kumpulan sokongan susu ibu dan jangan biarkan diri anda bersendirian dalam mengahadapi cabaran-cabaran seperti ini.

Bersambung untuk kategori cabaran kedua…….

July 16, 2010 Posted by | Adore BREASTFEEDING, Hanz's Tips, Lifestyle on Parenting | 8 Comments

Sharing Post-natal Confinement story

What would you do during post-natal? Confinement is road to recovery, getting your figure back, your health and wish that everything speeds up so that you can get your life back. Love to share my side of story. The Malays way of confinement.

FOOD
1st Confinement : Rice, rice, rice with lots of ikan haruan cooked steam or grilled with spices. Ayam Kampung (chicken) & a bit of meat was allowed after 30 days. The only vegetable eaten was sawi. Fruits : Just grapes. Beverage : Hot Milo & Hot Coffee & very little plain water.

2nd Confinement : More figure-conscious for this round, breakfast & teatime must take either cornflakes with hot milk or low-salt Jacobs biscuit or Quacker Oat. Very little rice & varieties of side dishes. Ayam kampung (chicken) & several types of fishes (no more haruan but others) cooked steam, pindang, curry, grilled or black-pepper style. More fruits includes grapes, red apples, Sunkist oranges, dates & raisins. Vegetable just sawi. Beverage : Hot Milo & Hot Coffee & Hot Oat Milk.

Medicine & Supplement
I could not take any herbs-related supplement even from the Amway, I only take it after the confinement and I cut down the intake. Reason being, I will have a headache everytime I consume any herbs or spices stuff & I’m nursing my baby exclusively. And I drank ‘Pati Ikan Haruan’ (Fish Essence) & Brands Inner Shine (Prune essence) a lot especially on the second confinement.

REGIME DAILY ROUTINE FOR 44 DAYS
Both 1st & 2nd Confinement : Twice a day must ‘bertungku’ (hot long metal rod) after bathtime, proceeded with ‘bengkung(Confinement binder). Massage was done between 3rd to 5th day after birth day by Midwife (bidan) for 3 days in a row. I used Amway Tropical Herbs Confinement Set which I loved it very much! Got ‘Pilis ‘ to be rub across forehead to avoid headache, got herbs pack for douche for 1 week (I heart this one). The douche really speeds up the stitching wound & heal the vajayjay part very fast.My confinement binder also from Amway & complete with the herbs concoction to be put around tummy & upper butt. Once finished the dreaded ’44 days of pantang’, I had another massage. They called this ‘penutup’ (closure) done again by the same midwife (bidan). But for the 2nd time, I did extras. I went for Post-Natal treatment by Serenity Spa (Leesa Formula) consists of Herbal douche, sauna, massage & flower bath.

PROHIBITED STUFF
No tvs
No reading
No sweeping, moping or any other cleaning-related tasks
No washing even washing dishes is disallowed
No squatting
No folding legs
No bending down
No freestyle sleeping, must sleep straight
No hair down, must tied tight on the top of the head
No going out & must wear socks all the time
No fan (but I reluctant to skip on this one)

This is so far I could remembered. What about you? Care to share your confinement experience?

Hanz’s : I’ve seen & witness nowadays many modern moms are more lenient on their confinement. I remembered a friend of mine drink Coke right after giving birth! As for myself, I refused to wear the kain batik & worn only the long pants all the time yet I received nasty remarks about this from the elders. I considered myself ‘kuat pantang’ compared with others as even months after confinement, only I dare to take icy drinks & prohibited myself from eating ‘laksa’ for a year. Don’t know why about the laksa thingy but I respected what being told to me.

Portrait Sketching, Translation, Storytelling,
Reading Tutorial, Arty-Crafty & Preloved Items
are available at TheHoneybunch Marketplace

June 29, 2010 Posted by | Hanz's Tips, Lifestyle on Beauty and Feminity | 16 Comments

10 Cara nak mengenali Blogger Tegar di Malaysia

Nak jadi Blogger tegar? Cuba ikut tip-tip ni…

Blogger yang tegar selalunya….

1. Hari-hari mesti update blog. At least sekali dan weekend pun tak tinggal. Tapi blogger tegar selalunya sehari update blog dua tiga entri dah jadi kebiasaan dia. Ada jer cerita dia.

2. Jarang sekali tertinggal kamera kat rumah. Kalau takder kamera canggih pun, paling koman, camera phone. Janji sentiasa bersedia untuk ambil apa saja gambar kot-kot boleh jadi bahan cerita nanti nak pos kat blog.

3. Kalau ada gathering sesama blogger, muka dia mesti kita nampaklah. Tak kira apalah. Jemputan besday anak sesama kawan blogger pun dia mesti tunaikan jugak. Ada jer kita tengok posting dia jumpa kawan kat sana, jumpa member kat sinun..macam-macamlah, kan…

4. Cerita hambar yang merepek-repek pun Blogger tegar ni boleh ulas dengan gaya penuh menarik. Daripada orang tak sanggup nak baca pun jadi seronok pulak masa baca posting dier. Gaya penulisan dia memang boleh buat reader blog dia tak lari. Boleh katakan ada jer orang nak masuk dan baca.

5. Dekat blog dia mesti ada sesuatu keunikan yang boleh buat blog dia lain dari lain. Kadang-kadang blog yang simple takder widget2 segala alah hiasan-hiasan pun orang tetap nak masuk blog dia. Cuba kaji antara blogger otai di Malaysia ni..apa yang ada kat blog diaorang sampai orang nak masuk jugak..kaji layout diaorang.

6. Kalau Blogger tegar kena berjauhan dari kediaman sebab tugasan ker, cuti-cuti Malaysia ker, dia seboleh-bolehnyer nak dapatkan jugak akses internet. Tak hidup tanpa internet, tau! Jadi diaorang ni mesti bawa bersama notebook, wirelss, broadband, blackbeerry, tah haper-haper lagi, janji dapat internet.

7. Blogger tegar rajin bagi respon pada aktiviti berkait dengan blog advertiser, contohnyer Nuffnang. Contest ker, promosi ker, orang kata mencuba nasib..sambil menyelam minum air..manalah tahu ada tuah, boleh menang! Sambil-sambil tu dapat tarik perhatian advertiser dan cara buat duit sambil menyambil dan blog sebagai lubuknya ada imbuhannya.

8. Blogger tegar tak lokek ilmu. Memanglah tak semua Blogger dok bagi panduan segala tapi sekurang-kurangnya dia akan berkongsi pengalaman dia dalam sesuatu kemahiran atau pengetahuan dalam blog dia. At least dia cerita pasal percutian dia siap beritahu kat mana tempat tu tempat makan yang best dan gambar jadi bukti, kita yang membaca ni tak terpengaruh ker? Orang putih kata words by referral ni lagi berharga, apatah lagi datang daripada Blogger tegar yang sangat berpengaruh.

9. Blogger tegar rajin promosikan blog dia dalam macam-macam cara. Mula-mula blogwalking tu biasalah.Lepas tu dia masuk geng blogger, sign-up group blogger tertentu ker. Ada jugak yang rajin buat contest atau giveaway atau ada jugak yang buat sessi terjah-menerjah blog orang lain pastu buat ulasan. Wo! Memang berbaloi-baloi kalau buat segala janji rajin demi menaikkan trafik reader.

10. Hemm…apa lagi yer? Ada idea lagi tak?

Segala yang terkandung dan diulas adalah hasil pengamatan me.

Hanz’s : Saja buat angka 10, kasi bunyi lagi sedap..kang kalu 9 macam tak biasa, kan?

Portrait Sketching, Translation, Storytelling,
Reading Tutorial, Arty-Crafty & Preloved Items
are available at TheHoneybunch Marketplace

June 23, 2010 Posted by | Adore BLOGGING, Hanz on Random Matters, Hanz's Tips | 22 Comments